Klik venligst
TOREKOV 2024-03-27 KL. 12:30

Barcklind fortsätter skapa minnen

Av Peter Jakobsson

Det blir nu 25:e sommaren för Michael Barcklind som krögare på Hamnkrogen i Torekov. Stamgäster och dagsgäster i tusental har njutit fantastiska kvällar på terrasserna som vätter mot hamnplanen. Michael och gästerna har många minnen från åren med restaurangen och till påsk öppnar han för att skapa ännu fler.

Barcklind fortsätter skapa minnen
Michael Barcklind har drivit Hamnkrogen i Torekov i 25 år och är den personen som alla gästerna vill träffa. Foto: Peter Jakobsson

Under senvintern och våren 2000 byggdes det om på Hamnkrogen i Torekov. Michael Barcklind hade tagit över och ville sätta en ny prägel på stället.

– Vi rev ut allt och byggde om krogen till en liten kajuta. Sedan dess har det i stort sett likadant ut. Vi har bytt ut golvet och annat som slitits men annars ser det likadant ut som när jag öppnade, berättar Michael.

Krogen har blivit ett stående och populärt inslag vid hamnplanen i Torekov. På 25 år har många gäster blivit stället troget. När det är fint väder fylls snabbt de 80 platserna ute på de olika terrasserna samt de 35 plasterna inne i lokalen.

Michael Barcklind har alltid varit krögare och har drivit många restauranger genom åren. Som mest hade han runt 10 krogar samtidigt. I Torekov har han haft restaurangen på Hotell Kattegat, Hazienda och Hamnkrogen.

– Hazienda drev jag i 11 år och sålde för några år sedan. Kattegat drev jag i drygt 3 år. Det var lite mycket att ha tre krogar i lilla Torekov.

Men enbart sommarrestauranger i Torekov var inte nog för Michael. Under andra delen av året driver han restauranger i bland annat fjällvärlden som har högsäsong på vintern.

– Jag har jobbat säsong sedan 1989 och har passerat 50 säsonger sommar och vinter.

Nu är dock åter i fokus på Hamnkrogen i Torekov som står inför 25:e säsongen med Michael vid rodret. Hans vision om vad det skulle vara för typ av ställe har hållit i sig genom åren.

– Det är en fisk- och skaldjursrestaurang. Vissa kallar det för Bjäres Sturehof. Vi har en klassisk meny med godsaker så som ankleverterrin, löjromstoast, ostron, skagen, torke-sill, hälleflundra, torskrygg, risotto, fisksoppa, Crème brûlée och sånt. Det är klassiskt och det som gästerna vill ha, säger Michael.

Torekov är en härlig plats men också lite speciell. På sommaren finns många prominenta personer i byn och Michael märker att det genom åren är samma familjer som kommer varje sommar.

– De som är i 25-årsåldern idag såg jag när de låg i vagnen med deras

mammor.

Det är samma människor men kommer ju lite nya familjemedlemmar också. Sen är det ju lite dagsturister i Torekov också men de åker oftast hem vid sextiden.

Många av gästerna ställer höga krav på krogarna.

– Många gäster har körkort i restaurangvana. De är ofta beresta och väldigt erfarna av att vara på bra restauranger.

På Hamnkrogen rankar gästerna borden efter solen och utsikten. Det är på gräddhyllan de flesta vill sitta, där är det bästa utsikten över havet.

– Alla kan inte få bästa läget på krogen. Inte på Hamnkrogen i alla fall, det är annat i stan där många bord är lika bra. Många är dåliga på att boka bord i tid men jag får pussla så alla får så bra bord som möjligt.

Michael bubblar av historier över hur det är att göra alla nöjda. Det är en liten restaurang med ett litet kök och på de fina dagarna så är det mer än stressigt att få allt att flyta på. Men ändå har han varit kvar i 25 år och planerar vara så i många år till.

– Jag är nog lite dum i huvudet som gillar det men så är det, säger Michael och skrattar.

Foto: Peter Jakobsson

Trodde du att du skulle driva Hamnkrogen i 25 år när du öppnade till påsken 2000?

– Inte direkt. Jag tänkte kanske att jag skulle driva det så länge att jag firade min 50-årsdag här men nu är jag 55, säger Michael och inser faktum.

– Nu får jag väl även fira min 60-årsdag här.

Har det skett några riktigt minnesvärda händelser på krogen?

– Svårt att peka på enskilda saker men det har så klart varit många mycket kända gäster men de kan jag inte skvallra om. Men alla som brukar vara i Torekov på somrarna har varit på Hamnkrogen och haft det bra.

– Sen har det ju varit strömavbrott och det har varit översvämningar när det regnat samtidigt som gästerna är kvar. Sånt minns man ju också.

Michael Barcklind ser fram mot ytterligare en säsong på Hamnkrogen i Torekov där han huserat i 25 år. Foto: Peter Jakobsson

Hamnkrogen har i Michaels regi alltid haft öppet från påsk till september.

– Jag har varit väldigt generös med öppettider genom åren. Jag brukade öppna till påsk och sedan från valborg ha öppet varje dag under maj, juni, juli, augusti och helger i september. På senare år har jag lite mindre öppet i maj. Beror lite på vädret också.

På skärtorsdagen öppnar Hamnkrogen och när tidningen träffar Michael är det några veckor kvar till dess. Han ser fram mot en ny säsong i Torekov.

– Det är alltid lite huvudbry att få ihop pusslet med personal nu innan säsongen drar i gång men jag brukar alltid lösa det. Sen är det bara kul, avslutar Michael och välkomnar alla gäster tillbaka till Hamnkrogen för 25:e säsongen.

Foto: Peter Jakobsson