Klik venligst
TOREKOV 2022-01-18 KL. 15:06

Boende i Torekov störs av sprängningar

Av Carina Nilsson

Flera gånger om dagen hoppar Birgitta och Sören Lindquist högt inne i sin lägenhet i centrala Torekov. Anledningen är sprängningarna för det nya bostadsbygget som pågår precis utanför deras uteplats.
- Det sämsta är att vi inte fick någon information om det här, säger Birgitta Lindquist.

Boende i Torekov störs av sprängningar
Birgitta Lindquist bor precis intill området där man spränger bort delar av berggrunden för att kunna lägga ner ledningar för vatten, avlopp och el till de nya bostäderna som ska byggas på platsen.

Birgitta och Sören bor i en av Båstadhems lägenheter på Kaptensgatan. Precis utanför uteplatsen sprängs det i berggrunden för att man ska kunna lägga ner ledningar för VA, el och fiber till de nya bostäder som Riksbyggen ska uppföra på platsen.
Områdets detaljplan har döpts till Sunnan 10 och innebär flera förändringar. Icabutikens parkering ska flyttas väster om macken, och torgen framför entrén ska byggas om. Förhoppningen är att arbetet ska vara klart till sommaren.


För att komma ner tillräckligt djupt i marken måste delar av berggrunden sprängas bort.


Birgitta och Sören är inte emot byggnationen som sådan, men de tycker att det är väldigt jobbigt med sprängningarna.
- Nu är de precis utanför huset, och det smäller något fruktansvärt, hela huset skakar. Man går liksom på tårna och bara och väntar på när det ska smälla igen, säger Birgitta Lindquist.
- Sprängningarna skrämmer både djur och människor. Arbetarna som är här sköter det bra och gör säkert sitt bästa för att det ska märkas så lite som möjligt, men det är ändå jobbigt, säger Sören Lindquist.
Båda två är mest irriterade över bristen på information från Båstad kommun och Båstadhem.
Fastighetsutvecklingschefen på Båstadhem, Felix van der Reep, är medveten om problemen då flera boende har hört av sig.
- När våra hyresgäster hörde av sig så gick vi ut med information. Vi vill gärna informera våra hyresgäster när det sker stora förändringar men i det här fallet hade vi inte heller informationen i förväg, säger han.


Flera av de boende i Båstadhems lägenheter har upplev obehag av sprängningarna som sker alldeles intill.


Andreas Jansson som är projektledare för kommunen i Sunnan 10 kan i efterhand se att de borde ha informerat mer.
- Vi gick ut med information på Båstad kommuns hemsida och vi har sett att det har spridit sig på sociala medier så vi hade uppfattningen att det fanns kännedom om arbetet i området. Vi informerade dock inte direkt till Båstadhem men det skulle vi kanske ha gjort, säger han.
Andreas Jansson har full förståelse för att sprängningarna skapar obehag för de boende.
- Arbetet sker väldigt nära husen, men vi vidtar alla försiktighetsåtgärder och kontrollerar vibrationerna i husen under tiden det sprängs, säger han.
Att eventuellt kompensera hyresgästerna för olägenheterna tror Felix van der Reep blir svårt.
- Hyresgästerna kan förstås skicka in en anmälan till oss som vi prövar, men Båstadhem kan inte påverka byggprojektet. Om det hade varit vi som orsakade en olägenhet av något slag hade det varit annorlunda.
Sprängningarna i närheten av husen kommer troligtvis att bli klara under veckan, och pågå ytterligare några dagar nästa vecka, men då lite längre från husen.