TOREKOV 2022-05-03 KL. 06:00

De startar österländsk träning under äppelträden

Av Carina Nilsson

Carlos Luna och Anita Gustavsson tänker ta det kinesiska konceptet med träning i parkerna till Bjärehalvön.

I mitten av maj startar de kurser i taiji/qigong i äppellunden på Anitas gård, strax utanför Torekov.

De startar österländsk träning under äppelträden
Lugna, mjuka rörelser karaktäriserar träningen i thai chi. Foto: Carina Nilsson

När Carlos Luna besökte Kina för första gången på 1970-talet fascinerades han av hur många äldre som tränade utomhus i parkerna och hur vältränade de var.

– Det fanns så många äldre människor som var så rörliga och hade väldigt bra balans i sina kroppar. Det fascinerade mig och väckte en stor beundran. Det var också där mitt intresse för taiji och qigong väcktes, säger han.

Carlos har genom åren gått många utbildningar – och är numera mästare i taiji och qigong. Han har organiserat flera resor med taiji/qigong som tema till både Kina och Sydamerika och även hållit kurser på hemmaplan.

Det var under en sådan kurs som Anita Gustavsson lärde känna Carlos. Anita har bott utomlands i många år, men bor numera i sitt föräldrahem där hon driver Fribergs gård. Hon är bland annat logoped och yogalärare och gården är bas för många olika kurser. Anita är pensionär men har inga planer på att sluta jobba.


Carlos Luna fyller 80 år i år och har tränat thai chi en stor del av sitt liv. Tack vare träningen har han behållit styrka och smidighet. Foto: Privat


– Jag har många olika ben att stå på men min vision för gården är att alla som besöker oss ska må lite bättre när de lämnar oss. Där känner jag att taiji/qigong passar väl in, säger hon.

Enligt Carlos är hemligheten att man förstärker kroppens senor genom träning.

– Senorna åldras inte på samma sätt som musklerna. Tränar man kroppens senor blir man stark och smidig. Och träningen kan göras med lugna, mjuka rörelser i taiji/qigong. Man kan hålla sig frisk och stark långt upp i åldrarna med träning, och det är aldrig för sent att börja, säger han.

Carlos är själv ett levande bevis på det. I år fyller han 80 år, men står utan problem på ett ben och tar på och av strumporna. Han sätter sig och reser sig med lätthet från golvet till stående utan att sätta i armar och händer eller ta stöd av någonting.


Carlos Luna menar att i stort sett alla kan hålla sig smidiga och starka även i hög ålder -- om man tränar rätt. Foto: Carina Nilsson


– Det handlar bara om att träna rätt, man behöver inte gå på gym för att bli stark och smidig. När jag håller kurser i taiji/qigong är det korta kurser där man lär sig fem till åtta rörelser som är grunden för allt. Dessa rörelser innehåller i sin tur 800 olika moment, men man lär sig grunden och sedan fortsätter man att träna hemma, säger han och fortsätter:

– I taiji/qigong tävlar man inte utan man förstärker kroppen för att må bra. Rörelserna ska heller aldrig göra ont.

Träningen ska starta i mitten på maj och vid fint väder tränar de utomhus bland äppelträden i trädgården.

– Skulle det bli riktigt dåligt väder så har vi en lokal där vi kan träna inomhus också, säger Anita Gustavsson.