Klik venligst
TOREKOV 2024-03-15 KL. 06:02

Döda sjöfåglar hittade längs stränderna i Torekov

Av Carina Nilsson

Flera döda fåglar har flutit iland längs stränderna runt Torekov under hösten och vintern. Ulrica Hilmersson kontaktade SVA och fick till svar att de troligtvis har svultit ihjäl.
– Det är ju hemskt om fåglarna svälter ihjäl, säger hon.

Döda sjöfåglar hittade längs stränderna i Torekov
Ulrica Hilmersson har hittat flera döda sjöfåglar längs med stränderna i Torekov under hösten och Vintern. Foto: Privat

Ulrica Hilmersson bor i Torekov och promenerar ofta längs med stränderna och kusten. Under hösten började det dyka upp döda fåglar vid morgonbryggan, och intill Skåneleden bland annat.

– Redan i höstas såg jag flera döda fåglar och det har fortsatt nu i vinter. Det ligger en död fågel ungefär var 200:e meter. De jag såg var tordmule men nu i vinter har jag också sett döda svanar. De försvinner dock ganska fort, jag gissar att de blir uppätna av andra djur, säger Ulrica Hilmersson.

Ulrica kontaktade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och skickade in bilder på ett par av de döda tordmularna.

Sjöfåglarna tros ha dött av brist på mat, vilket i sin tur kan vara en följd av att de blivit utmattade efter stormar och hårda vindar. Foto: Privat

– Jag fick svar av en person på viltsektionen som skrev att de hade fått in många rapporter om döda sillgrisslor och tordmular från västkusten. SVA hade tagit in flera stycken för provtagning men ingen av de fåglarna hade haft fågelinfluensa eller några andra tecken på infektionssjukdomar. Däremot var de magra och utmärglade, säger Ulrica och fortsätter:

– Det är ju väldigt sorgligt om fåglarna dör av svält på grund av att det inte finns mat till dem och troligtvis är det vi människor som har orsakat det, säger hon.

Ulrica sökte på nätet och hittade flera artiklar om att väldigt många döda tordmular och sillgrisslor hade flutit iland längs Norges kust i vinter. Norska NRK har intervjuat forskare som också tror att fåglarna har svultit ihjäl.

Joakim Nordblom är pressekreterare på SVA och där har man också dragit slutsatsen att vinterns och höstens stormar kan ha påverkat fåglarna.

– Flyger de ute över havet och hamnar i en storm så blir det jobbigt för dem. De blir utmattade och en del klarar sig inte, säger han.

För ett par år sedan hittades också stora mängder döda sjöfåglar längs med stränderna i Båstad kommun berättar kommunens naturvårdsförvaltare Johan Mårtensson.

– Då skickade vi in några fåglar till SVA som tog prover och undersökte dem. Den gången visade det sig att fåglarna troligtvis hade drunknat. Lungsäckarna var fulla med vätska och även då var det mycket blåsigt väder och regnigt. När fåglarna tvingas kämpa mot blåst, regn och höga vågor flera gånger på kort tid, så blir de utmattade och orkar kanske inte jaga föda, säger han.

I år har Johan Mårtensson bara sett någon enstaka död fågel.

– De försvinner snabbt då rävar och rovfåglar tar dem så vi ser inte alla som flyter iland. Men det är bra att människor är observanta och man är alltid välkommen att höra av sig om man ser något märkligt, säger han.

Läs mer här:Döda fåglar flyter iland längs kusten