Klik venligst
TOREKOV 2024-04-08 KL. 12:11

Får och hästar tog båten till friheten

Av Carina Nilsson

I helgen släpptes får och hästar på bete ute på Hallands Väderö.
– Det är väldigt fint för djuren ute på ön. De mår väl av att kunna röra sig över stora ytor, säger fårägare Jonas Lindqvist.

Får och hästar tog båten till friheten
Fåren traskade snällt sista biten genom Torekov ner till hamnen. Foto: Privat

Ett säkert vårtecken i Torekov är när får och hästar skeppas ut med båten Nanny till Hallands Väderö, för att gå på bete ända till hösten.

Fårägaren Jonas Lindqvist vallade ner ett 80-tal får tillsammans med sin son.

– Det är ett par kilometer från gården ner till hamnen. Jag går före och fåren följer efter, flera av dem har varit på Väderön förut så jag behöver knappt ha någon mat med de följer efter ändå. Min son kollar så att alla hänger med och vi gjorde det tidigt i lördags morse så det var väldigt lugnt och knappt någon trafik alls i Torekov, säger han.

Får och hästar intog Hallands Väderö i helgen. Djuren stannar så länge det finns bete vilket brukar betyda ända ut till hösten. Foto: Privat

Fåren klev snällt på båten och alla fick plats ombord. Överfarten tog cirka en halvtimma och när djuren kom iland, fick de sällskap av några islandshästar från Spelmansgården som precis hade anlänt. Hästarna ska också gå fritt och beta på ön.

– Det är fantastiskt fint för djuren att gå på ön och beta. De mår väl av att kunna röra sig över så stora ytor och de kan äta många olika sorters gräs, örter och löv från olika trädslag, säger Jonas Lindqvist.

Fåren klev iland på Väderön och kommer nu att stanna där så länge det finns bete till dem. Foto: Privat

Han uppskattar att de har cirka 200 hektar yta att röra sig på.

– Söndreskog är skyddad och avspärrad men annars rör de sig fritt över hela ön. Vi har aldrig behövt stödutfodra, inte ens när det har varit torka eftersom det finns olika biotoper på ön och vissa marker är blötare. Det blåser också alltid någonstans vilket gör att det inte blir så många besvärliga insekter för djuren, säger han.

Till betesdjuren på ön hör också kor som ska skeppas ut. Djuren går sedan på bete så länge som det finns mat till dem.

– Jag åker ut och tittar till dem ganska ofta och det finns också en tillsynsman som jobbar på Väderön och har lite koll på djuren, säger Jonas Lindqvist.

Får och hästar strövar fritt på nästan hela ön. Foto: Privat