Klik venligst
TOREKOV 2021-07-11 KL. 10:12

Fiskhuset ska resa sig ur askan

Av Jenica Paulsson

Sommargästerna har börjat landa i Torekov, men en viktig ingrediens saknas i paradiset, Fiskhuset med butik och restaurang.

Fiskhuset ska resa sig ur askan

Det var på eftermiddagen den 25 maj som larmet gick till SOS Alarm. Lågor slog upp från taket på Fiskhuset i Torekovs hamn. Byns deltidsbrandkår var snabbt på plats, och fick snart sällskap av räddningstjänsterna i Båstad, Förslöv, Ängelholm och Våxtorp. Man ville till varje pris förhindra att elden spred sig till andra byggnader. Det är tätt mellan restauranger, fiskehoddor och skeppshandlare i den historiska miljön.

Efter en del rivningsarbeten i mitten av juni är nu några mannar från en lokal byggnadsfirma på plats. Det luktar fortfarande brandrök, och de kvarvarande väggarna är svartstrimmiga av sot. Just nu är det svårt att tänka sig hur verksamheten ska kunna resa sig ur detta.
– Vi vet inte riktigt vad som hände, hur branden bröt ut, förklarar Manfred Schwalm som drivit Fiskehuset i 20 år, sedan fyra år tillbaka i samarbete med sonen Michael.
– Det mesta tyder dock på att det var ett elfel, förmodligen startade branden i ett skåp med säkringar, den där nya typen av plast.

Han är bedrövad, förstås. Den äldsta delen av byggnaden är 70 år gammal och den nyaste kom till så sent som 2014. Detta är hans livsverk. De helgöppnade i mars, och planerade som bäst för morsdags-middagar, och så småningom en härlig sommar, när branden bröt ut. Precis som för de flesta andra verksamheter i Torekov är det på sommaren som det mesta av årets inkomster ska rulla in. Men nu försvinner den möjligheten.
– Vi kommer naturligtvis att bygga upp stället igen, säger Manfred Schwalm. Men än så länge har vi inte bestämt hur. Det är många grejer som ska falla på plats innan vi kan ansöka om bygglov. Det blir kanske i september.

Han är ledsen för egen del, men också för personalens skull, runt 20 personer.
– Och alla gäster som brukar komma hit och handla och äta. Det är så tråkigt. Om vi har tur och allt fungerar, kan vi förhoppningsvis öppna igen till midsommar 2022.

Text: Erica Elmberg
Foto: Peter Jakobsson