TOREKOV 2022-02-22 KL. 09:05

Fler utryckningar för Sjöräddningssällskapet

Av Carina Nilsson

Intresset för att ha båt och vara ute till sjöss ökade under pandemin. Det ledde också till fler utryckningar för Sjöräddningssällskapet i Torekov. Förra året fick de ett 50-tal larm varav 15 kunde lett till allvarliga olyckor.

Nu söker de efter fler frivilliga personer som vill vara med och jobba ideellt.

Fler utryckningar för Sjöräddningssällskapet
Peter Jedeur-Palmgren och Paul Hansson från Sjöräddningssällskapet framför en av räddningsbåtarna. Foto: Carina Nilsson

Paul Hansson och Peter Jedeur-Palmgren är befälhavare och en del av stationsledningen på Sjöräddningen i Torekov. Sedan tre år tillbaka har de en ny lokal mitt i hamnen i Torekov, bara några meter ifrån räddningsbåtarnas kajplatser.

Sällskapet har ett trettiotal medlemmar och 24 av dem jobbar aktivt med att rycka ut på larm.

– Men vi har också medlemmar som jobbar med att hålla lokalen i ordning och administration. Alla frivilliga behöver inte vara ute till sjöss, säger Peter Jedeur-Palmgren.

Sjöräddningssällskapet täcker ett område som sträcker sig över hela Laholmsbukten och ner till Kullahalvön.

– Det finns Sjöräddningsstationer i Höganäs och i Grötvik i Halmstad som vi samarbetar med, säger Paul Hansson.


Skyddsutrustningen förvaras i sällskapets lokal i Torekovs hamn. Foto: Carina Nilsson


De allra flesta larmen de får rör incidenter runt Hallands Väderö.

– Båttrafiken till och från ön har ökat väldigt mycket under de senaste åren. Över huvud taget har det blivit mycket mer trafik till sjöss under pandemin och det märks även på antalet utryckningar hos Sjöräddningssällskapet, säger Peter och fortsätter:

– Det finns inga krav på förkunskaper för att köra en liten båt, och många skaffar sig heller inte kunskaperna innan de ger sig ut, säger Peter.

Förra året hade Sjöräddningssällskapet 50 larm varav 15 var skarpt läge, vilket betyder att folk har ringt 112 och liv kan vara i fara.


Paul Hansson och Peter Jedeur-Palmgren utanför Sjöräddningssällskapets lokal i Torekov. Foto: Carina Nilsson


– Många larm handlar om bensinstopp eller kanske en tamp som fastnat i motorn, de utryckningarna är en medlemsservice som vi har. De senaste åren har vi också haft ett par riktigt allvarliga tillbud. I det ena fallet var det en man som hade gett sig ut för att fiska i en gummibåt i november, och båten började läcka. Det andra tillfället var en man som gav sig ut att paddla kajak från Tylösand och bestämde sig för att gena över Laholmsbukten när det blåste kraftigt. I båda fallen kom vi fram i sista stund.

Sjöräddningssällskapet sköter också ambulanstrafiken till Väderön.

– Det är väldigt mycket turister på ön under sommaren och det händer också mycket. Allt ifrån folk som blir ormbitna eller bryter benet till allvarliga sjukdomsfall. Ibland hämtar vi personerna på ön, ibland kör vi ut med ambulanspersonalen. Skulle det börja brinna på ön så kör vi även ut räddningstjänsten, säger Paul.

En gemensam nämnare för alla som hamnar i sjönöd och får hjälp av Sjöräddningen är en enorm tacksamhet.

– Det gensvaret vi får och den lättnaden man kan se i folks ansikten när vi kommer, det är också vår drivkraft och det som motiverar oss att jobba med det här, säger Paul.

Sjöräddningssällskapet är en självständig rent ideell organisation och får inga statliga medel. De allra flesta arbetar också ideellt. Intäkterna kommer från donationer, medlemsavgifter och via testamenten.

– Fördelen är att vi inte är beroende av politiska beslut utan kan bestämma själva, säger Peter och tillägger att de just nu söker sponsorer som även kan finansiera en ny båt i Torekov.

Men att bemanna årets alla dagar och timmar på 24 personer är ganska tufft. Därför gick de nyligen ut i sociala medier och sökte fler frivilliga.

– Man behöver kunna vara på plats på stationen i Torekov inom 15 minuter. Det gör det lite svårt på en liten ort med många sommarboende som i Torekov. Men som tur är har vi många stora företag i närheten som är positiva till verksamheten. En del som jobbar där har jour på dagtid, medan andra som bor här och jobbar på andra orter kan ha jour nattetid. Vi försöker pussla ihop det på olika sätt, säger Paul.

– Framför allt hade det varit roligt att få in fler kvinnor och även fler yngre personer. Vi har väldigt roligt tillsammans och man gör verkligen en samhällsnytta, säger Peter och välkomnar alla som vill veta mer om verksamheten att höra av sig.

Så långt Peter och Paul kan minnas har det aldrig varit så dåligt väder att de inte har kunnat ge sig ut i en nödsituation.

– Vår högsta prioritet är att rädda liv, men vi riskerar förstås aldrig vår egen säkerhet.