TOREKOV 2023-05-12 KL. 10:00

Hyresgästen har kursat bolag tio gånger

Av Carina Nilsson

Den person som hyrde Amandas hus har minst tio konkurser bakom sig och skulder hos Kronofogden på en och en halv miljon kronor. Den senaste konkursen kom efter att han tog över en anläggning med hotell, restaurang och konferensverksamhet i Småland.

Hyresgästen har kursat bolag tio gånger
I den senaste konkursen skötte mannen varken arbetsgivaravgifter eller löner. Foto: Bildbyrån

Konferensanläggningen försattes i konkurs i januari i år. Hyresgästen, som vi kallar Anders, hade bland annat styrt om betalningarna från konferensanläggningens kortterminaler till sina egna konton.

I konkursförvaltarens redogörelse kan man också läsa att bolaget visade tecken på allvarliga betalningsproblem strax efter övertagandet, trots att den tidigare ägaren bedömt att bolaget var livskraftigt efter att ha genomgått en företagsrekonstruktion. Den tidigare ägaren har nu behövt ansöka om skuldsanering då han inte fick betalt vid försäljningen av företaget.

Anders betalade inte heller löpande skatter och arbetsgivaravgifter som han skulle. I mars 2022 återkallades hans F-skattsedel. Även bokföringen har stora brister.

Anders fick också snabbt problem med att betala hyran, även om vissa fakturor för el, VA och liknande betalades.

Även leverantörerna fick liknande problem. Ibland fick de betalt ibland inte. Anders beställde en stor renovering av matsalen och installerade ett omfattande tv-system i bardelen. Ingen av dessa leverantörer har fått betalt vad man vet, skriver konkursförvaltaren.


Mannen är kallad till förhandling vid Lunds tingsrätt efter att ha hyrt ett hus i Kävlinge och inte betalt det som var överenskommet med hyresvärden. Foto: Bildbyrån


I början av 2022 slutade all personal utom en, men trots detta försökte Anders driva verksamheten vidare. Konkursförvaltaren skriver också att det redan tidigt förekommer konflikter mellan de anställda och mannen.

Efter konkursen fick mannen lämna konferensanläggningen, men var fortfarande skriven där när han började leta efter en ny bostad. Han hittade då en annons om ett hus i Kävlinge som ägaren ville hyra ut.

Den person som hyrde ut till honom, vi kan kalla honom Mats, förlorade drygt 30 000 kronor i uteblivna hyror, obetalda elräkningar och olika reparationer i det hus han hyrde ut.

Tillvägagångssättet är snarlikt det som Amanda beskriver. Mats behövde hyra ut sitt hus innan han själv skulle flytta till en annan ort, och mannen ville flytta in snabbt.

– Jag kollade upp honom och allt såg ju bra ut på ytan. Han var författare, hade drivit stora konferensanläggningar och mycket annat. Jag såg framför mig en person som var ekonomiskt oberoende som ville ha ett lugnare liv som pensionär, säger Mats.

Ganska snart uppstod precis samma problem som för Amanda.

– Det var uteblivna betalningar, klagomål och man såg att han inte skötte huset som han skulle. När vi sade upp honom tog det skruv i helvete. Då blev han otrevlig, hotfull och började ljuga om att han var beroende av behandlingar vid universitetssjukhuset i Lund för en sjukdom han hade, säger Mats.


Spisen var flottig och väggarna smutsiga när hyresgästen flyttade ut från Mats hus.


Mats lyckades till sist, via eget detektivarbete, spåra mannen och kunde på så sätt få polisen att delge honom de krav han ställt via kronofogden. Anders är nu också föremål för en ekobrottsutredning hos polisen i Malmö.

– Han är kallad till rättegång vid Lunds tingsrätt men eftersom ingen vet var han befinner sig är sannolikheten inte så stor att rättegången kan genomföras. Jag kan då få rätt om tingsrätten dömer via en tredskodom vilket de kan göra när han uteblir från rättegången. Men några pengar lär jag inte få med tanke på hur mycket skulder han har och hur många som kräver honom på pengar.

Även Mats är självkritisk och ångrar att han inte kollade upp Anders bättre.

– Man är lite för blåögd och tror gott om folk. Han gjorde också som alla bedragare gör, stressade oss, och var påstridig om att det var bråttom att flytta in. Men jag är också väldigt kritisk till det svenska systemet som inte kommer åt honom. Han borde sitta bakom lås och bom för länge sedan. I stället kan han fortsätta lura människor, byta namn och åka till en annan del av Sverige där han fortsätter som förut.

Fotnot: Alla namn är fingerade. Bjäre nu har sökt Anders via mejl, telefon och sms men utan framgång.