Klik venligst
TOREKOV 2023-05-12 KL. 06:00

Hyresgästen sålde husägarens möbler

Av Carina Nilsson

Amanda Johansson skulle tillbringa en period utomlands och hyrde därför ut sitt hus i Torekov.
Döm om hennes förvåning när hon fick se sina egna möbler, som hon ärvt efter sin mormor, till salu på facebook.

– Jag vill verkligen varna alla för att hyra ut utan att kolla upp den blivande hyresgästen mycket noga, säger Amanda.

Hyresgästen sålde husägarens möbler
Stolarna var också arvegods och hade ett stort affektionsvärde. Foto: Privat

Amanda jobbar periodvis utomlands och hyrde därför ut sitt hus i Torekov.

– Jag hade lagt ut en annons och hade fått ett avhopp från en som ville hyra. Jag ville få uthyrningen klar innan jag skulle åka så det var lite bråttom. När en person som hette Anders hörde av sig gjorde googlade jag på honom och allt såg bra ut. Han hade gett ut böcker och jobbat med investeringar, säger Amanda.

När Anders kom för att titta på huset i augusti 2022 fick Amanda en lite dålig känsla.

– Han var inte så trevlig och han berättade att hans barn gick på en känd privatskola, vilket lät lite konstigt. Han hade en ganska skruttig bil och han såg lite ovårdad ut. Men eftersom jag ville hyra ut huset så skrev vi kontrakt.


Lampan hade Amanda fått av sin mormor. Hon blev rejält förvånad när den dök upp på en auktionssajt. Foto: Privat


Ganska snabbt började han krångla med hyran.

– Ibland kom den sent och ibland inte alls. Han betalade inte heller full deposition när han flyttade in, säger Amanda.

När de meddelande Anders att de ville säga upp honom i förtid blev han aggressiv och påstod att Amanda inte kunde det.

– Jag påminde honom då om lagen om privatuthyrning och berättade att vi bestämt ett datum när vi skulle byta larmkoder i huset. Innan dess behövde han flytta.

I slutet av förra året hade Amandas pojkvän sett att Anders lagt ut en annons där han sålde en massa saker via facebook.

– Då hade vi inte en tanke på att det kunde vara våra grejor men efter att vi sagt upp honom från huset, kollade vi på hans annonser igen. Då såg vi att han hade lagt ut fåtöljer och en lampa som jag hade ärvt efter min mormor. Möblerna var värda en del pengar men de hade också ett stort emotionellt värde, säger Amanda.

Möblerna hade Anders magasinerat i ett förråd i Torekov. Men när Amanda kontaktade polis och Kronofogden, som gick in i förrådet, fanns inte hennes möbler kvar. I förrådet fanns egentligen inte någonting som hade ett värde för Kronofogden.

När Amanda och pojkvännen kom till huset var även Anders försvunnen.

– Man såg verkligen att ingen hade skött om huset, och det fanns saker att reparera i huset. Vi fick städa i tre dagar efter honom.

När Amanda efterlyste sina möbler på facebook fick hon kontakt med andra personer som råkat ut för samma person. Tillvägagångssättet var snarlikt.

– Jag har förlorat mellan 50 000 och 60 000 kronor sammanlagt. Men det jag verkligen önskar att jag hade gjort är att kolla upp personen hos Kronofogden. Har man någons personnummer så får man reda på om personen har en skuld och Anders hade redan skulder på 1,5 miljoner kronor. Hade jag vetat det hade jag förstås aldrig hyrt ut till honom.

För Amanda återstår att hitta mannen för att han ska kunna delges en fordran på den skuld hon kräver honom på.

– Man känner sig väldigt maktlös. Jag har ingen aning om var han finns men risken är stor att han är ute och letar efter en ny bostad och bedrar nya personer.

Fotnot: Alla namn är fingerade. Bjäre nu har sökt Anders via mejl, telefon och sms men utan framgång.