Klik venligst
TOREKOV 2024-05-28 KL. 05:40

Mygginvasion på Hallands Väderö

Av Carina Nilsson

Den som tänker besöka Hallands Väderö gör klokt i att ta med myggmedel och/eller heltäckande kläder.
– Det är extremt mycket mygg i år och de finns ända ute vid kusten om det är vindstilla, säger Mats Werner som är tillsynsman på ön.

Mygginvasion på Hallands Väderö
Myggen trivs förträffligt på Hallands Väderö just nu. De är så många att öns tillsynsman Mats Werner uppmanar besökarna att ta med myggmedel. Foto: Adobe Stock.

Mats Werner har jobbat på ön i många år men så mycket mygg som det är nu har han sällan sett.

– Det är kanske inte som längs Dalälven eller i Norrland där det kan bli alldeles grått i luften, men man blir stucken hela tiden. Det är myggmedel och heltäckande kläder som gäller om jag ska genom skogen eller om det är vindstilla, säger han.

Mats tror att det är förra årets regniga väder i kombination med sol och värme nu som har lett till en explosionsartad kläckning.

– Förra året var det översvämmat på många platser där det inte brukar vara vatten och i kärren var vattenståndet ofantligt högt. Det är bra för det fyller på grundvattnet, men när vi nu fick sol och värme så har det blivit väldigt gynnsamt för myggen. Det var samma sak för några år sedan. 2017 regnade det väldigt mycket och 2018 hade vi väldigt mycket mygg, trots extremtorkan det året, säger han.

-- Det märktes redan i april att det började bli mycket mygg på ön, säger Mats Werner som är tillsynsman på ön. Foto: Arkiv

Mats berättar också att klimatförändringarna kan ha ett finger med i spelet bakom invasionen.

– Vädret är varmare och det finns fler sorters myggor som kan överleva vintern i Skåne, säger han.

För djuren som vistas på Väderön är det också besvärligt, men en av djurhållarna uppger att de flyttar sig till den plats på ön där det blåser mest och därmed är minst myggor.

– Vad jag vet så är knott besvärligare än mygg för betesdjuren och knott brukar vi inte ha på ön, säger Mats.

Mats har nu gått ut med en uppmaning i sociala medier till besökarna att ta med myggmedel och skyddande kläder om de tänker gå i skogen eller vid vindstilla väder.

– I lördags hade vi säkert 400 besökare här, men dagtid på öppna platser är myggen inget problem. Det fina vädret lockar även människor till ön, men innan kiosken öppnar säljs det inget myggmedel på plats, säger han.

Besökarna är redan många på Väderön en fin helgdag. Men det finns risk för att bli myggbiten. Foto: Arkiv

Men även om det är besvärligt för vissa djur och människor så finns det andra i naturreservatet som blir glada.

– Vi har många fåglar och fladdermöss på ön som har gott om mat nu. En enda fladdermus kan äta upp till 5000 myggor på en natt. Så vill man ha färre mygg så är en fladdermusholk ett bra tips, säger Mats Werner.