TOREKOV 2022-07-18 KL. 08:00

Nu kan folkfesten återigen inta Torekovs hamn

Av Erik Persson

Efter två års uppehåll och ett gap i föreningens kassa, gläds nu arrangörerna Torekovs IK åt att återigen kunna bjuda in till en livad folkfest i hamnen.

Nu kan folkfesten återigen inta Torekovs hamn
På bild, en av arrangörerna, Mats Karlsson från Torekovs IK. Foto: Erik Persson

Med en lång historia av fest i hamnen, förklarar en av arrangörerna, Mats Karlsson, att man vuxit till att bli ett dragplåster för Torekovs besöksnäring under sommaren, som nu äntligen kan återupptas efter två års uppehåll.

– I över fyra decennier har vi arrangerat hamnfesten i Torekov, och skapat en mötesplats med en härlig blandning utav besökare. Många av de året-om-boende har en stark anknytning till evenemanget, och sen vill vi också tro att vi lockat många nya besökare till byn genom åren.

– Många turister som vi har pratat med, har ofta planerat sitt besök till vår by utefter hamnfesten. Båtägare, campare eller husvagnsägare – Vi är ett evenemang för alla.

Hur har ni märkt av uppehållet?

– Vi hade lite tur på vägen att vi lyckades färdigställa våra padelbanor inför det oförutsägbara uppehållet som pandemin innebar. Det gav oss ett finansiellt nytt ben att stå på under resan tillbaka.

– Padelbanorna fick mycket uppmärksamhet ifrån den yngre publiken, samtidigt som vi också sett ett stort sällskap pensionärer öka i antal och börjat spela boule tillsammans på våra nybyggda boulebanor. Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda alla åldrar i Torekov ett sammanhang.

Detta leder oss vidare till – Vad kommer pengarna ifrån hamnfestens intäkter huvudsakligen gå till?

– Vi har haft många samtal inom idrottsföreningen, där majoriteten enats om att satsa på en ny klubbstuga. Där hade vi bland annat kunnat ha ett aktivitetsrum för motionsgrupper och förenklade träningspass under vintertid. Det hade gjort en stor skillnad för klubben.

Under sin resa, till så som hamnfesten ser ut idag, började faktiskt evenemanget som en modevisning i hamnen – Ett arv man behållt som tradition trots skiftet av arrangörer.

– Modevisningen är än idag ett mycket uppskattat inslag under vår hamnfest. Dels att den erbjuder något annat, men att vi också har möjlighet att samarbeta och lyfta våra lokala klädesbutiker.

– Det har blivit en grej i byn att besöka och gör att många kommer hit tidigt på dagen innan kvällens festligheter drar igång.


Nu kan Torekovs IK bjuda in till hamnfest igen. Foto: Erik Persson


Torekovs Hamnfest äger rum mellan 21-23 Juli. För mer information, besök torekovsik.se.