TOREKOV 2023-09-01 KL. 05:40

Nytt arbetssätt räddade ortens deltidskår

Av Carina Nilsson

Räddningstjänsten i Torekov var nedläggningshotad på grund av svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Ett nytt arbetssätt med så kallade offensiva enheter blev räddningen.

Nytt arbetssätt räddade ortens deltidskår
I de nya bilarna finns bland annat släckningsutrustning som kan rullas ut 60 meter och räcker i tio minuter. På 90 sekunder kan Patrik Isaksson vara ombytt och rulla iväg på ett larm. Foto: Carina Nilsson

I veckan invigdes räddningstjänstens nya lokaler i Torekov. Den tidigare brandstationen i Torekov är stängd och räddningstjänsten huserar nu i gamla Sandlyckeskolan tillsammans med hemvårdsförvaltningen och biblioteket.

– Kommunen har renoverat invändigt och verkligen gett oss bra lokaler. Vi har bland annat fått nya omklädningsrum med enskilda duschar i stället för gemensam dusch. Det gör att vi kan vara en mer inkluderande arbetsplats för alla kön när man behöver prata efter ett larm exempelvis, säger kommunens räddningschef Pelle Pettersson.

Räddningstjänsten i Torekov har flyttat in i nyrenoverade lokaler i gamla Sandlyckeskolan. Dagrummet fungerar som samlingslokal men ska också ha flexibla arbetsplatser. Foto: Carina Nilsson

I de nya lokalerna finns också ett dagrum som både kan användas som samlingslokal och som arbetsplats för de RIB-brandmän (räddningstjänst i beredskap eller deltidare) som har jour.

– Alla vill kanske inte arbeta hemifrån hela veckan, då ska det finnas möjlighet att sitta här, säger kommunens räddningschef Pelle Pettersson.

Men satsningen har inte varit helt självklar. Under flera år har det varit svårt att rekrytera personal till stationen i Torekov.

Patrik Isaksson blev först ut att använda den nya offensiva enheten i Torekov. Här tillsammans med räddningschef Pelle Petterson. Foto: Carina Nilsson

– Kravet har varit att man bor så nära stationen att man kan vara ombytt och klar inom 5 minuter. Nu har vi ändrat på det i och bytt ut den stora släckbilen mot två så kallade offensiva enheter. De bilarna är helt nya och dessutom har vi kvar bilen för första insats. De offensiva enheterna är specialbyggda och har både släcknings- och sjukvårdsutrustning med. Den brandman som har jouren har bilen under hela jourveckan, säger Pelle Pettersson.

Patrik Isaksson, som till vardags driver en egen byggfirma, blev första brandmannen att använda bilen under sin jourvecka. Han ser bara fördelar.

– Jag behöver hålla mig inom räddningstjänstens område i Torekov, men går larmet så har jag kläder och all utrustning i bilen. Inom 90 sekunder är jag ombytt och redo att köra på ett larm. Minst två bilar larmas ut samtidigt så det blir en mindre men snabbare styrka på första insatsen, säger han.

Det nya arbetssättet har också gjort att deltidarna i Torekov kan bo längre ifrån stationen än tidigare – vilket har underlättat rekryteringen.

– Idag bor en anställd i Västra Karup och en i Ängalag, det hade inte fungerat med tidigare arbetssätt. Dessutom är vi en liten kommun rent geografiskt så det är inga jättelånga sträckor det handlar om, säger Pelle Pettersson.

Bilen är specialbyggd för att bära med sig både sjukvårds- och släckningsutrustning. Foto: Carina Nilsson

Arbetssättet ställer dock höga krav på brandmännen.

– Man larmar alltid ut två bilar, och såklart även styrkor från Båstad och Förslöv om det behövs. Men den som är först på plats kan ibland vara ensam med en brand eller ett sjukdomsfall, och man hinner inte lägga upp en taktik tillsammans som man gjorde när man satt tillsammans i släckbilen på väg ut, säger Pelle Pettersson.

Patrik Isaksson känner sig dock trygg även med det.

– Vi övar mycket och det finns alltid folk i radion som man kan kommunicera och rådgöra med. Dessutom vet man att det kommer fler inom kort, det är ingen lång stund man är ensam, säger han.

Patrik Isaksson är övertygad om att det nya arbetssättet har räddat stationen i Torekov.

– Vi blir mindre men snabbare, och det blir även mindre jourtid för oss brandmän. Jag tror inte stationen hade funnits kvar om vi inte hade lagt om arbetssättet, säger Patrik Isaksson.

Räddningstjänsten har fått helt nyrenoverade lokaler i Sandlyckeskolan i Torekov. Foto: Carina Nilsson

Pelle Pettersson tror att arbetssättet kan vara intressant för många fler.

– Samhället ser annorlunda ut idag och vi måste anpassa oss efter det och våga prova nya metoder. Vi har även infört en slags trainee-tjänst där både vi och dem vi anställer får prova på yrket under ett par månader. Vi rekryterade tio personer nyligen och alla tio ville stanna kvar hos oss, så det ser väldigt bra ut just nu, säger han.