TOREKOV 2023-04-20 KL. 14:10

"På ön är det vi människor som är inhägnade"

Av Carina Nilsson

De senaste dagarna har ett stort antal hästar, kor och får transporterats ut till Hallands Väderö för traditionsenligt sommarbete. För besökare på ön finns det en del att tänka på när man stöter på djuren.

– Ön är ett naturreservat och djuren är viktiga landskapsvårdare. På Hallands Väderö är det vi människor som är inhägnade och inte djuren, säger tillsynsman Mats Werner.


I dagarna har ett stort antal djur anlänt till Hallands Väderö med båt. Foto: Ulf Lindberg

De senaste dagarna har ett stort antal djur skeppats ut till Väderön. Ett femtiotal kor, kalvar och ungdjur har gått iland tillsammans med cirka 90 får och lamm. Dessutom finns nio islandshästar på ön och några fler kommer innan flocken är fulltalig.

– Det är ett stort antal djur, men de har också i princip hela ön att vistas på. Djuren behövs som landskapsvårdare och för den biologiska mångfalden. Men här hägnar vi inte in djuren, utan det finns några områden runt caféet och husen som är inhägnade för oss människor. På resten av ön går djuren fritt och det är så det ska vara, säger Mats Werner.

Mats har varit tillsynsman på ön i nio år och några riktigt allvarliga incidenter mellan besökare och djur har inte inträffat vad han vet. Men för någon dag sedan höll Ulf Lindbergs hund på att råka illa ut. Ulf befinner sig på ön för att vila och fotografera och var ute på en promenad med hunden.


Flera av korna har kalvar vid den här årstiden och som besökare bör man hålla avstånd. Foto: Ulf Lindberg


– Jag har alltid hunden kopplad och det är en lugn och fin hund. Jag höll lite extra avstånd eftersom hästarna precis hade kommit till ön. Men en av dem blev nyfiken, den följde efter oss och gjorde ett utfall mot hunden. Två andra hästar hakade på och försökte verkligen attackera honom. Jag släppte lös hunden så han kom undan och då tappade hästarna intresset.

Ulf är noga med att poängtera att han inte vill skrämma upp folk, men han uppmanar besökare på ön att verkligen följa reglerna och att inte närma sig djuren med hund.

– Andra gången jag fick syn på hästarna höll jag ändå större avstånd, jag var kanske 50 meter ifrån dem med hunden och då brydde de sig inte alls, säger Ulf Lindberg.

Mats Werner bekräftar att hästarna ibland försöker dominera över de andra djuren och kan jaga både får och kor.

– Man ska hålla avstånd och framför allt inte gå fram för att klappa eller mata varken hästar eller kalvar även om de ser gulliga ut. En ko kan absolut vakta sin kalv och hästarna som vistas på ön är unghästar som kan vara mer vilda och busiga än vuxna hästar, säger han.


Mats Werner är tillsynsman på Hallands Väderö. Foto: Privat


På ön råder strikt koppeltvång med hund och Mats Werner anser att man alltid ska ha god uppsikt över sin hund när man besöker Hallands Väderö.

– Det finns extremt mycket huggorm här också så det finns all anledning att ha koll på hunden, säger han.

Traditionen med att släppa djuren lösa på bete har anor så långt tillbaka som 1000-talet berättar Mats Werner.

– Som mest fanns det 800 får på ön – året runt. Då betades det för hårt, så i slutet av 1800-talet förbjöd man bete. Efter några år började det åter växa igen och betesdjuren kom tillbaka. Idag kommer djuren från tre gårdar. De är utvalda för att ha ett gott lynne med tanke på att de ska vistas bland en stor mängd besökare. Men ön är ett naturreservat och i första hand till för djuren, vi människor kommer i andra hand, säger han.