Klik venligst
TOREKOV 2023-06-08 KL. 13:00

Seniorer satsar på balans

Av Carina Nilsson

Kommunens balansträning för seniorer som startade i höstas har gjort succé. I Torekov blev träningen så uppskattad att några av de äldre kommer att fortsätta att träna på egen hand under sommaren.

Seniorer satsar på balans
Helena Karlsson, i röd tröja, promenerar längs aktivitetsslingan i byn tillsammans med ett gäng seniorer i Torekov. Gruppen tänker fortsätta träna på egen hand under sommaren. Foto: Carina Nilsson

Sedan i höstas har Båstads kommuns fysioterapeut Helena Karlsson jobbat med balansträning för äldre bosatta i kommunen.

– Det började med att kommunen fick statsbidrag för att jobba med våra seniorer på olika sätt. Jag anställdes i det förebyggande arbetet för att jobba med balansträning i syfte att minska fallolyckor, säger Helena Karlsson.

Att drabbas av fallolyckor är vanligt när man blir äldre berättar Helena.

– I hög ålder är det tyvärr vanligt att drabbas av fallolyckor och det kostar mycket både för den som drabbas och för samhället. I Båstad kommer gruppen äldre att växa mycket de närmaste åren och vi behöver därför arbeta förebyggande för att fler äldre ska få fler friska år, säger hon.

Många fallolyckor kan också undvikas. Tillsammans med Ingrid Pettersson, som är samordnare för kommunens förebyggande hälsoarbete och för personer med funktionsvariation, gör Helena hembesök hos äldre.

– Kommunen erbjuder det till alla som fyller 80 år. Om de tackar ja så kommer vi hem och ser över vad som kan göras för att förebygga fallolyckor med till exempel mattkanter och trösklar. Vi passar också på att göra en genomgång av hälsan generellt sett. Vi frågar hur de har det med maten, med aktiviteter och mycket annat, säger Helena Karlsson.

Men fallolyckor kan också förebyggas genom att man tränar balans och muskelstyrka. I höstas drog kommunen i gång grupper för de äldre som ville komma i gång med balansträning.

– Vi startade i Östra Karup, Förslöv och Båstad men intresset var jättestort så vi drog igång grupper även i Västra Karup och Torekov. Sammanlagt har vi haft ett sjuttiotal personer som har kommit till träningarna och det är jätteroligt att det har varit så stort intresse. Till hösten hoppas vi även komma i gång i Grevie, berättar Helena.

De allra flesta deltagarna är mellan 75–85 år men någon är över 90 år.

– Oavsett hur gammal man är så går det att träna och bli bättre. Jag anpassar övningarna så att var och en gör utifrån sin förmåga. Vi har tränat tillsammans en gång i veckan och deltagarna för därefter övningar som de ska göra. Man behöver träna flera gånger i veckan för att förbättra kondition och styrka, säger Helena.

Som fysioterapeut ser Helena tydligt att träningen har gett effekt.

– Jag jobbar med Otago-träning som kommer från Nya Zeeland som är effektiv för att minska fall och fallskador. De äldre som är med i träningen är jätteduktiga, jag märker att träningen gör en stor skillnad.

Båstads kommun har anställt fysioterapeut Helena Karlsson för att bland annat jobba med träning för äldre. Foto: Båstads kommun

När Helena har utvärderat gruppträningen så är deltagarna nöjda med att de har fått en bättre balans men också en ökad kunskap om träning.

– Sedan nämner nästan alla också det sociala, att få vara i en grupp och göra något tillsammans, som en positiv effekt, säger Helena.

För flera av deltagarna har träningen blivit så viktig att de nu tänker träna på egen hand i sommar.

I Torekov kommer ett gäng att gå promenadslingan i byn tillsammans en gång i veckan. Längs slingan finns olika stationer med styrkeövningar att göra.

Britta Strandberg är en av dem som kommer att vara med.

– Jag har tränat hela våren med Helena, och gruppen i Torekov, och det har varit helt otroligt bra. Jag har verkligen inte tränat förr, men det här känns jättebra. Helena är väldigt duktig på att anpassa träningen till var och ens nivå och nu är vi ett helt gäng som ska träna tillsammans i sommar, säger hon.