TOREKOV 2022-04-21 KL. 06:00

Sjöräddningen i Torekov prisas som Månadens organisation

Av Peter Jakobsson

Vid varje kommunfullmäktige i Båstad utses månadens person eller organisation. Denna gång blev det en organisation som gör mycket för samhället, nämligen Torekovs sjöräddningssällskap.

Sjöräddningen i Torekov prisas som Månadens organisation
Några av de frivilliga sjöräddarna vid stationen i Torekov. Foto: Peter Jakobsson/Arkiv

– Det är första gången som vi utser en organisation till denna utmärkelse. Men denna organisation är verkligen värd detta. De gör ett viktigt och bra arbete för oss alla som vistas på havet runt Bjärehalvön, förklarar Thomas Andersson, kommunfullmäktiges ordförande.

I motiveringen till priset uppmärksammas att 24 timmar om dygnet och årets alla dagar är de frivilliga sjöräddarna beredda att med 15 minuters varsel rycka ut åt nödställda med sina snabbgående räddningsbåtar från Torekov.

Vidare belyser kommunfullmäktiges presidium, som utser pristagare, att Torekovs Sjöräddningssällskaps ständiga närvaro, moderna utrustning och skickliga personal skapar trygghet för oss alla som vistas på havet runt Bjärehalvön. De bistår med råd och visar på praktiskt sjövett och de räddar årligen många nödställda. Torekovs sjöräddningssällskap gör en ovärderlig insats för oss alla i vår kommun och vi är mycket tacksamma för deras oförtröttliga frivilliga insatser.
– Det är väldigt roligt att vi får denna utmärkelse. Vi övar hela vintern och nu sätter snart säsongen i gång, säger Agneta Fagerberg som är en av sjöräddarna på stationen.

Sjöräddarna i Torekov är till för hela Bjäre.
– I Torekov syns vår verksamhet mycket men vi verkar i hela kommunen, säger Agneta

Pandemiåren gjorde att fritidsbåtsåkandet ökade och därmed fler ovana personer som var ute till havs.
– Speciellt första pandemisommaren var det en ökning av båtar, bekräftar Agneta.

Peter Jakobsson