TOREKOV 2022-02-19 KL. 13:00

Svårt att hitta sommarjobbare

Av Carina Nilsson

First Camp Torekov tror på en bra säsong för campingen. Men att hitta personal har blivit svårare efter pandemin.
– Det märks att många har lämnat branschen, säger Pia Martinsson som är destinationschef på campingen.

Svårt att hitta sommarjobbare
Pia Martinsson är destinationschef på First Camp i Torekov. De har redan gott om bokningar, men märker att det blivit svårare att hitta personal efter pandemin.

På First Camp i Torekov är förberedelserna i full gång inför säsongen som startar redan i början av april.
– Vi har bland annat totalrenoverat ett servicehus och flera av våra stugor. Sedan finns det alltid saker att fixa med på en sådan här anläggning. Storstädning av stugorna, vår butik ska fyllas på och mycket annat, säger Pia Martinsson.

Bokningarna har redan börjat rulla in i rask takt. Campingen har 125 säsongsplatser, där folk bor hela säsongen från april till september, och 112 är redan bokade.
– Vi tror att många kommer att välja Sverigesemester i år också. Det känns som om det kommer att bli en bra säsong. Det rullar in 25 - 30 bokningar varje helg och inför alla storhelgerna är det högt tryck, säger Pia Martinsson.


Under vinterhalvåret har de bland annat renoverat några av stugorna och ett srevicehus.


Ett bekymmer är dock att hitta personal. Campingen behöver anställa cirka 20 personer som kan jobba med städning, butik och vaktmästeri bland annat. Campingen har också en bistro där det behövs kökspersonal.
– Det har gått lite trögt hittills så vi har förlängt tiden för ansökan lite. Men det märks att många har lämnat hotell- och restaurangnäringarna under pandemin och förmodligen hittat jobb i andra branscher. Samtidigt är det konkurrens om arbetskraften på Bjärehalvön, det är många i samma bransch som söker personal till sommaren, säger Pia Martinsson.

Hon hoppas dock att fler ungdomar som studerar ska söka tjänsterna på campingen.


Stugorna är populära och även säsongsplatserna där man kan ställa sin husvagn hela säsongen.


– Förra året hade vi ett jättebra gäng här. Några var sommarboende på Bjäre och några ungdomar tog sig hit med A-traktor eller moppebil. De allmänna kommunikationerna är tyvärr inte de bästa, men det är väldigt kul att jobba på en camping, det är omväxlande och man möter många olika människor, säger hon.

Totalt rekryterar First Camp cirka 1200 sommarjobbare runt om i hela Sverige. Själva rekryteringen görs utan CV. I stället får de som söker ett antal frågor som sedan kompletteras med rekryteringsträffar.