Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
TOREKOV 2021-09-07 KL. 14:44

Tandläkaren som blev konstnär

Av Peter Jakobsson

Lena Åbergs tidigare yrke som tandläkare med inriktning estetik fick hon jobba med både form och färg i den lilla skalan. Nu uttrycker sig Lena med större penseldrag i den abstrakta konsten hon skapar i akryl och mixed media. I september visas hennes konst på Galleri Clarre i Torekov.

Tandläkaren som blev konstnär
Lena Åbergs abstrakta konst visas under två helger på Galleri Clarre. Foto: Peter Jakobsson

Lena är uppvuxen i Lagan i Småland och har under större delen livet varit bosatt i Skälderviken men bor nu Torekov. Under åren som tandläkare med en egen tandläkarpraktik i Ängelholm fick hon en naturlig anknytning till Bjäre.

Målningen tillkom av en slump då Lena för 20 år sedan gick en kurs i akvarellmålning i Bordeaux med konstnären Anders Wallin. Sedan dess har hon fortsatt att måla och gå på kurser och utvecklat måleriet.
– När jag jobbade som tandläkare var det som att skapa små konstverk. En tand är inte bara som en vit sockerbit utan de har många nyanser och färginslag samt att form, yta och textur är helt individuellt för varje tand. Färg och form har alltid intresserat mig, förklarar Lena.

Nu får Lena ta ut svängarna med större penseldrag och stor frihet när hon skapar sin abstrakta konst.
– Det oförutsägbara i det abstrakta tilltalar mig. Det att inte riktigt veta hur det ska sluta när man börjar. Det växer fram med tiden.
– När jag var yngre var jag inte så fascinerad av abstrakt konst men nu inser jag att det finns stor konst även i det abstrakta.

Vad tänker du om någon tolkar dina tavlor på ett helt annat sätt än du?
– Det händer ofta och det tycker jag är kul. Var och en får tolka det fritt. Sen kan man vända på tavlan och se något annat.

Lenas tavlor är de flesta i ljusa färger som inger hopp.
– Jag tycker livet är kul så jag behöver inte måla mörka tavlor. Tycker om att göra lustfyllda motiv.

Nu är Lena aktuell med en utställning under två helger på Galleri Clarre i Fabriken i Torekov.

Vad visar du på utställningen?
– Det är min abstrakta konst. Tavlor i olika storlekar som jag till stor del skapat under pandemin.

Har pandemin gjort avtryck i din konst?
– Tycker inte det direkt. Jag tycker pandemin haft både fördelar och nackdelar. De negativa med sjukdom och död är ett faktum men för de som inte drabbades så har det inneburit att många fått möjlighet att varva ner i livet, kanske kunnat reflektera mer, läsa mer. Sen är det ju trist att det inte gick att träffa nära och kära.

Lena målar det mesta i en ateljé i Småland vid sjön Bolmen.
– Jag har ganska nyligen flyttat hit till Torekov och har ett litet rum även här där jag kan måla men i Småland har jag en oöm ateljé som jag kan skvätta och slabba i. Det blir en hel del körande ibland.

Utställningen har vernissage lördagen den 11 september och pågår fram till 19 september. Öppet endast under helgerna.