Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
TOREKOV 2021-06-06 KL. 07:10

Tillfälligt konstverk i Torekov i sommar

Längs Kattegattleden och Sjuhäradsrundan kommer det i sommar gå att beskåda konst på utvalda platser. På Bjäre valdes Torekov ut och där kommer den danska konstnären Sara Nielsen-Bonde skapa något. Exakt vad det blir ska växa fram i hennes huvud närmsta veckorna.

Tillfälligt konstverk i Torekov i sommar
Rita Winde, Sara Nielsen-Bonde, Helene Steinlein och Åsa Ragnarsson.

På stranden i Torekov bredvid gamla lotshuset går Sara runt och känner in platsen. Någonstans där ska hennes konstverk vara. Tidigare på dagen hade hon besök av barn från avdelningen Blåmusslan på Fiskebyns förskola i Torekov.
– Vi pratade om vad i naturen som är fint och vad som är fult. Sen fick barnen göra något fint av det fula de hittade och något fult av det fina. Det blev ett sätt att se på saker på andra sätt, berättar Sara.

Sara Nielsen-Bonde är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm. Hon dras till platser med nära koppling till naturen, vilket har lett till flera resor utomlands. Hennes verk berör frågeställningar kring, natur, kultur och klimat. Hon arbetar mycket med installationer där skog, träd och bark ofta står i fokus. Verken har deltagit i flertalet nationella och internationella grupp- och separatutställningar.

Konstverket som ska skapas i Torekov är en del av konstprojektet (X)sites, konst i naturen. Projektet kommer ur en konstform kallad Land art som startade i USA under 1960-talet bland annat som ett ställningstagande mot ett kommersialiserat konstliv. Utövare av konstformen avvisade kommersiella konstgallerier och utvecklade istället egna - ofta monumentala - konstprojekt ute i landskap.

Båstads kommun är också engagerad i projektet som sker i samband med Torekov turistbyrå och organisationen kring (X)sites.
– Vi är många kommuner längs Kattegattleden som samverkar till det stora projektet, säger Helene Steinlein som är Kulturchef och kulturskolechef i Båstads kommun.

Idén till att ha med barn på en workshop kom från Åsa Ragnarsson på Torekovs turistbyrå.
– Barn är ju naturligt nyfikna och konst och kultur är en naturlig del av vår vardag. Nu fick de en exklusiv möjlighet att träffa konstnären och få ett samtal kring konst, förklarar Åsa.

Rita Winde är projektansvarig för X-sites Skåne och förklarar att ”X” står för det vi inte vet och ”sites” betyder en plats.
– Konstnärer ansöker om att få vara med på X-sites och vi är en jury som väljer ut vilka konstnärer som får vara med men vi väljer inte vad det är för konstverk de tänker skapa. Det brukar bli spännande konst som skapas. I år är det lite färre konstnärer som är med i projektet än det varit tidigare år, förklarar hon.

Konstverket ska stå klart 22 juni.
– Det finns extremt mycket kulturhistoria på denna plats och det kommer påverka vad jag skapar, säger Sara.

Att skapa något som bara är temporärt ser Sara inte som något konstigt.
– För mig handlar det om att skapa något och att det inte finns för evigt gör mig inte så mycket. Ett konstverk ska njutas i den tid det finns. Något som bara finns en viss tid kan också få större uppmärksamhet just under den tiden.

Senast 7 november tas konstverket bort.
– Det betyder en del för materialvalen att det inte ska finnas för evigt. Det kanske blir så att det under de fyra månader det står där kommer ändra sig av väder och vind, säger Sara.

Text & foto: Peter Jakobsson