Klik venligst
TOREKOV 2024-01-19 KL. 13:00

Torekovsbo blev av med 44 000 kronor via telefonbedrägeri

Av Peter Jakobsson

Torekovsbo blev av med 44 000 kronor via telefonbedrägeri
Polisen uppmanar att man inte ska tro på vad okända människor säger när de ringer. Lägg på luren är uppmaningen. Foto: BjäreNU/Arkiv

En äldre person i Torekov blev tidigare i veckan utsatt för ett bedrägeri som ledde till att 44 000 kronor nu saknas. Det började med att någon ringde och sa att de kom från Telia och att personen hade betalat för mycket pengar på en tidigare räkning och skulle få tillbaka pengar.

Efter långt samtal lyckades bedragarna förmå personen att logga in via bankID och sedan försvann pengar från kontot. Bedragarna lyckades även manipulera personen att göra två Swish-betalningar på 9800 respektive 4600 kronor. Detta skulle underlätta för personen att få tillbaka det som hade betalats för mycket men var så klart bara ljug och bedrägeri.

Totalt blev personen i Torekov av med nästan 45 000 kronor efter drygt en timmes samtal.

Efteråt förstod personen att hen blivit bedragen och gjorde en polisanmälan.

Polisen tycker det är tråkigt när personer blir utsatta för bedrägerier men återupprepar att det gäller att vara försiktig och inte lita på vad folk ringer och säger.

– Logga aldrig aldrig in på banken om någon ringer och ber dig göra det. Lägg på luren och kontakta din bank via officiella nummer. Inte ge ut kortuppgifter och slå aldrig in kod på bankID på annans uppmaning. Lägg på luren. Lita inte på den som ringer, säger kommunpolis Sara Merbom.

Polisen har inlett förundersökning kring detta bedrägeriet.

Peter Jakobsson