TOREKOV 2023-05-12 KL. 14:20

Två gamla urnor stulna från kyrkan i Torekov

Av Peter Jakobsson

Två gamla urnor stulna från kyrkan i Torekov
Urnorna som blev stulna var fastskruvade med en bult in i muren. Tjuvarna måste ha kämpat för att få loss dem. Foto: Torekovs kyrka

Vid ingången till Torekovs kyrkoområde stod på varsin sida av grindarna stora gjutjärnskrukor eller urnor beroende på hur man vill kalla dem. Under natten till torsdag 11 maj har någon eller några stulit dem.
– Vi vet att de fanns på muren vid halv tolv på onsdagskvällen och på torsdag morgon vid 7 upptäckt vi att de var borta, berättar kyrkovaktmästare Carin Nilsson.

Det är gjutjärnskrukor på fot med öron på varje sida. Mellan öronen är det figurer i järnet. Krukorna är cirka 50-60 cm höga och cirka 40 cm i diameter. De var fastskruvade med bultar i muren de stod på.
– Krukorna har stulits förr och när de ersattes, med dessa som nu försvunnit, så såg vi till att de skulle vara ordentligt fastsatta så de inte skulle vara lätta att flytta på, förklarar Carin.


På varje sida om grinden stod urnorna som nu är borta. Foto: Torekovs kyrka


Krukorna är mycket tunga och inget man enkelt tar under armen och springer iväg med. Eventuellt har tjuvarna haft kran eller något för att få loss dem från bultarna och lyfta bort dem.
– Jag förstår inte hur det har gått till men vi såg fotspår och spår efter en kärra eller något annat i den nykrattade grusgången. Krukornas innehåll hade de hällt ut innanför muren, säger Carin.

Kyrkan uppskattar värdet till runt 10 000 kronor för de två urnorna.
– Man blir ledsen när sånt här händer men ändå lite glad att det inte var ännu mer värdefulla saker som blev stulna, säger Carin.

Stölden är polisanmäld men polisen har inga spår att gå efter.
– Har någon sett något eller har andra tips om stölden så får de gärna höra av sig till oss, säger kommunpolis Sara Merbom.