TOREKOV 2022-05-02 KL. 12:00

Ukrainska flyktingar på väg ut i arbete

Av Carina Nilsson

När Torekov Guest House erbjöd husrum åt ukrainska flyktingar ställde bygden upp med ett helhjärtat engagemang. Ett par månader efter att ukrainarna anlände har sju av dem fått jobb och de övriga har jobb på gång.

Barnen har börjat skolan och snart väntar en Lisebergsutflykt – med pengar som samlats in under en välgörenhetskonsert med lokala artister.

Ukrainska flyktingar på väg ut i arbete
Niklas Bernstein berättar att Bjäreborna varit otroligt generösa och hjälpsamma och han tror att ukrainarna kommer att stanna i Sverige ett tag, då flera av dem har mist sina hem. Foto: Carina Nilsson

När kriget bröt ut i Ukraina tog Niklas Bernstein och hans fru Hannah, som tillsammans driver Torekov Guest House på Bjäre, ett snabbt beslut.

– Under vintern har vi lågsäsong, och vi satt här med en massa lediga rum. Det kändes självklart att vi skulle kunna erbjuda boende till några personer, säger han.

I samarbete med en välgörenhetsorganisation reste de ner till Polen för att erbjuda flyktingar skjuts till Sverige.

– Det var väldigt jobbigt att se alla människor som flytt. Hjälpbehovet var enormt, och vi kunde bara ställa upp för några få personer, säger Niklas Bernstein.

Sedan i början av mars har de 23 personer boende hos sig, nästan alla är kvinnor med barn.

– Många av dem kommer från städer men trivs ändå här ute på landet. De ställer upp för varandra och ibland kommer några andra ukrainare som har fått husrum på Bjäre hit. Det har blivit lite av en träffpunkt och jag tror att det betyder väldigt mycket för dem att de inte sitter helt ensamma någonstans, säger Niklas.


Stas har börjat arbeta i byggbranschen och Natalia ska snart börja på en målarfirma. Foto: Carina Nilsson


Ett par av ukrainarna kan engelska, men med hjälp av översättningsappar i mobilerna kan Niklas och de övriga kommunicera hyfsat.
– Det är en fantastisk hjälp, tänk om det hade kunnat användas när den förra flyktingvågen kom, säger han.

Apparna kommer troligtvis också att vara en god hjälp när ukrainarna alldeles snart ska ut i det svenska arbetslivet. Natalia har fått jobb på en målarfirma.

– Jag jobbade med fasadjobb i byggbranschen i 20 år, det är många kvinnor som jobbar med det i Ukraina. Men jag ser fram emot att börja arbeta i Sverige – det finns så många fina material att jobba med, säger hon med hjälp av översättningsappen.

Förutom Natalia har en kille fått en lärlingsplats hos Torekov bygg och städ, en ska jobba som kock på G Swensons restaurang och fyra personer har fått arbete på Hovs hallar hotell.

– Några har inte fått jobb än, men det ser väldigt positivt ut, säger Niklas.

Han och Hannah har såklart hjälpt till med kontakter, men den viktigaste faktorn för att så många har fått arbete tror han är ukrainarnas drivkraft.

– De har hela tiden sagt att de kan tänka sig att ta vilka jobb som helst: städa, plocka potatis, ja allt som finns. Men vi har också tagit reda på mycket om deras bakgrund och det visade sig att flera har yrkeserfarenhet inom restaurang, kök och byggbranschen, där det verkligen behövs arbetskraft i Sverige nu. Har man erfarenhet av ett praktiskt yrke kan man komma långt med teckenspråk och en app för översättning, säger Niklas.

Deras egen verksamhet med bed and breakfast har de fått avboka för en tid framåt. När de insåg att kriget i Ukraina inte skulle ta slut den närmsta tiden ansökte de om att få bli asylboende hos Migrationsverket men fick avslag.


Niklas Bernstein i mitten öppnade sitt bed and breakfast för 23 ukrainska medborgare som flytt sitt land. Nu har flera av dem fått arbete och barnen har börjat i skolan. Foto: Carina Nilsson


– Det var så klart ett hårt slag, men vi har en bra dialog med Båstad Kommun och förväntar oss kunna hitta en lösning tillsammans med dem i stället för Migrationsverket. Kanske kommer de som hittat arbete nu att hitta egna lägenheter så småningom. Vi kommer aldrig att slänga ut någon, men just nu går vi runt med insamlade medel vilket inte är rätt, säger Niklas.

Generositeten visade sig igen under påskhelgen då en välgörenhetskonsert ordnades för att samla in pengar till en resa med barnen.
De lokala artisterna Nika Wachtmeister och Janne Tham uppträdde inför ett hundratal personer.

– Vi hade inget mål för insamlingen utan hade vi fått ihop till biljetter till Hallands Väderö hade det varit bra. Men vi fick in 58 000 kronor. Det är nästan ofattbart hur givmilda och hjälpsamma alla har varit. Nu blir det en resa till Liseberg för att framför allt barnen ska få en hel dag att bara leka och ha kul, säger Niklas.