TOREKOV 2022-08-04 KL. 08:00

Ulf brinner för att sprida kultur

Av Carina Nilsson

Ulf Berggren brinner för att kultur ska nå ut till fler. Hemma på sin tomt i Torekov har han både konstutställningar och filmvisningar för alla som vill – helt gratis.

Ulf brinner för att sprida kultur
Ulf Berggren förvandlade en liten stuga på sin tomt till ett kulturhus. Foto: Carina Nilsson

Ulf Berggren är känd för många på Bjärehalvön då han drev biografen i Båstad under flera år. Numera är han pensionär men brinner fortfarande för kultur.

För tiotalet år sedan byggde han en liten stuga hemma på tomten där han och sambon Ingela Romare bor.

– Då tänkte jag mest att det skulle vara som ett litet kapell eller en liten plats för retreat där man kunde dra sig tillbaka. Men sedan kom jag på att det kunde användas på andra sätt också, säger han.

Den lilla stugan fick namnet Torekovs kulturhus, och här har Ulf både filmvisningar och konstutställningar. Efter två års uppehåll under coronapandemin startade han verksamheten på nytt i våras.

– Då hade jag bland annat en utställning med verk av Pär Siegård från Förslöv, samt sex samtida kvinnliga konstnärer med anknytning till Bjäre. Jag tycker det är roligt om det finns en lokal anknytning, säger Ulf Berggren.


Ulf visar bland annat film i kulturhuset, allra helst med någon lokal anknytning till Bjäre eller Torekov. Foto: Carina Nilsson


Under sommaren har han en utställning med verk av Axel Olson som tillhörde Halmstadgruppen och Inge Schiöler som räknas som en av Göteborgskoloristerna. Han visar också en film om Inge Schiöler.

Under sommaren har han även visat en serie med barnfilmer ”Ön och sommaren” som utspelar sig på Hallands Väderö.

– Filmerna handlar om ön och vad barn kan upptäcka där. De har visats på SVT flera gånger, och temat är ju fortfarande aktuellt, säger han.

En annan filmstjärna med lokal anknytning är Hugh Grant, som numera har sommarviste i Torekov.

– Jag har visat fem filmer som jag tycker är bäst med honom, bland annat Notting Hill och Paddington 2, säger Ulf Berggren.


Ulf Berggren har samlat konst under flera år, och visar gärna en del av den i Torekovs kulturhus. Foto: Carina Nilsson


Eftersom Ulf numera är pensionär och har sitt kulturhus hemma på tomten är han väldigt flexibel med tider. Det allra mesta är dessutom gratis.

– Vill folk komma är det bara att höra av sig. Det är så enkelt att byta tavlorna eller sätta i gång en film om folk vill se någon av dem jag har visat tidigare. Jag brinner för att sprida kultur till så många som möjligt, därför är nästan allting i Torekovs kulturhus gratis, säger han.

På www.scalabio.se kan man läsa mer om vad som är på gång på Torekovs kulturhus.