Klik venligst
TOREKOV 2021-07-23 KL. 06:54

Warmbadhuset på väg att resa sig

Av Jenica Paulsson

Det finns människor som vi kallar för eldsjälar. Som liksom bara bubblar av entusiasm när de kommer in på sina hjärtefrågor. Mia Jansson är utan tvekan en av dem. Det är hon som är projektledare för det nya Warmbadhuset i Torekov.

Warmbadhuset på väg att resa sig
- Här! Med utsikt över havet, ska vi ha bastun. Mia Jansson är projektledare för det nya Warmbadhuset i Torekov.

Många av oss minns med en klump i magen julaftonsmorgon för ett och ett halvt år sedan. En sur lukt av brandrök spred sig över Bjäre, ända ner till de södra delarna. Var det julfirare som kommit ut till sina fritidshus och eldat med våt ved? Nej, det var det anrika Warmbadhuset i Torekov som brunnit ned till grunden. Sorgen var stor. Branden nämndes till och med i P1:s Ekot. Sedan dess har den upprensade platsen mellan Lotshuset och piren legat där. Slätkammad singel, några rörstumpar som sticker upp. Den magiska utsikten mot Väderön. Vackert – och dystert. Men snart ska det hända grejer!

Det första Mia Jansson säger när vi möts är:
– Jag är en kallbadsnörd från Helsingborg!

Ja, egentligen är hon från Varberg, där man byggde ett ursnyggt kallbadhus 1903. Tidens tand gnagde, men efter omfattande renoveringar och moderniseringar kunde det återinvigas 1997. En ljuvlig bakelse i orientalisk stil med lökkupoler och kreneleringar. Googla och njut!

Mia Jansson rekryterades hur som helst till Helsingborg, där hon sedan sex år tillbaka är anläggningsansvarig för både Kallis och Pålsjöbaden. Från att ha varit en ganska måttlig badare, är hon nu helfrälst. En ambassadör.
– Jag ville veta vad det var som fick folk att komma. Bada bastu och hoppa i iskallt vatten. Så jag började intervjua de stadiga besökarna. Under pandemiåret har stunderna ute på kallbaden varit extra betydelsefulla. Många har mått dåligt och behövt hitta något bra att fokusera på.

Just fokusera är ett viktigt ord för Mia Jansson. Hon försöker förklara kallbadandets mystik för en badkruka till reporter som inte masar sig ut i sjön förrän termometern visar över 20 grader.
– Du måste vara fokuserad när du kliver ner i kallt vatten. Man måste ta bort det där med att känna efter. Tvinga sig att ta ett djupt andetag, och sen bara bestämma sig. När du kommer upp fryser du inte – det bubblar som champagne i ådrorna! Sen in i bastun. Åhh… att basta är så otroligt nyttigt! Många processer startar i kroppen, välmående och antistress. Bastare lever längre och har en minskad risk att drabbas av stroke med 65 procent.

Hon berättar om Svenska Bastuakademin med säte i Haparanda, vid Torne älv. Och ”bastudoktorn” Hans Hägglund, professor vid Uppsala universitet och nationell cancersamordnare, som skrivit Bastuboken.
Försiktigt leds tankebanorna tillbaka till den öde platsen i Torekovs hamn. Till Warmbadhuset. Mia Jansson är projektledare, hon har lånats ut av Helsingborgs stad. Och naturligtvis har hon planerat in en bastu, eller snarare två, i det nya.
– Här! gestikulerar hon. Med utsikt mot havet och ön. Det blir en utgång från varje sida, och nedgångar till havet. Vi ska ha ett kallvattensdike också. Och så vill Åsa ha en varmpool. Hon gillar inte heller kallt vatten. Bastudörrarna måste ligga på sidorna, inte ut mot havet – om det stormar skulle man inte få upp dem. När man bygger så här måste man jobba med naturen och vindarna. Inte mot. Då blir det katastrof när orkanerna sveper in.

På bottenvåningen kommer även omklädningsrummen att ligga. Och naturligtvis, lugn alla ni som varit nervösa, blir det tångbad och örtbad igen. Det är ju liksom den stora grejen med Warmbadhuset i Torekov.
– Vi måste ju plocka upp de gamla traditionerna.

På ovanvåningen hamnar relaxrum och två behandlingsrum. Ett litet kök för sällskap som vill ordna något att äta och dricka.
– Men allt det där får du ta med Åsa, det är hennes planeringsbit.

Så då gör vi det. Får tag i Åsa Ragnarsson, på det som numera heter Torekovs Turistbyrå & Bykontor. Hon är en del av projektgruppen kring nya Warmbadhuset. Man arbetar nära ihop med arkitekten, Christer Lundberg vid Klarblå Arkitekter.
– Vad vi ska ha för verksamhet i behandlingsrummen är en öppen fråga, säger hon. Före branden drev Charlotte Jörgensen badhuset på ett fantastiskt sätt. Men eftersom det drog ut på tiden med uppbyggnaden, var hon tvungen att avsäga sig uppdraget, och hitta något annat att göra. Det har vi full förståelse för. Än så länge vet vi inte vem som ska ta över.


Christer Lundberg vid Klarblå Arkitekter har ritat det nya Warmbadhuset.


Planer och idéer finns. Relaxavdelningen med utsikt mot havet, och dessutom någon typ av friskvård i de två behandlingsrummen. Något där besökarna känner att de unnar sig det där lilla extra.
– Vi kommer också att ha större fokus på mat och dryck. Huset byggs av byn och för byn. Man ska kunna arrendera ovanvåningen, eller hela anläggningen, och låta en cateringfirma ordna med maten.

Annat som ännu inte är klart är hur man ska svalka sig efter bastun. Åsa och gänget drömmer om en stenlagd, belyst stig ute i havet. Men sådant kräver tillstånd och vattendom.
– Så till en början får vi nöja oss med något enklare, en kallvattenstunna eller ett vattendike på land. Och för oss badkrukor ser jag gärna en varmvattenspool också.

Går allt enligt planerna kan spaden sättas i den slätkammade singeln i augusti-september, och de första bastubadarna kan inta lavarna i juni. Självklart ska det nya badhuset ha öppet året om. Under vinterhalvåret är stämningen en helt annan. Det är då lokalbefolkningen kommer. Samlas i små sällskap för att ha det mysigt i en varm och ombonad miljö.

Så kommer vi fram till finansieringen. Försäkringspengarna efter branden täcker hälften av kostnaden för nybygget.
– Till resten söker vi finansiärer, annars blir det omöjligt att ro det i land, förklarar Åsa Ragnarsson. Vi ska sätta upp en skylt om detta på badhustomten, och dessutom kommer vi att ha information på vår hemsida. Öppna era plånböcker!

Text & foto: Erica Elmber
Ritning: Christer Lundberg,
Klarblå Arkitekter