Sara Damber har bara varit på plats i några dagar som kommunens nya skolchef när vi träffar henne i sitt nya arbetsrum som fortfarande är lite kalt med bara ett arbetsbord och ett samtalsbord men helt tomma vita väggar. Från att tidigare stått utanför och jobbat med många frågor mot kommuner har hon nu satt sig på insidan. Med sin breda syn på skola, barn och ungdomar ska hon nu ta ett grepp om Båstads skolverksamhet.

Hon har redan hunnit med mycket i sitt liv. Född och uppväxt i Umeå och därefter bosatt under många år i Stockholm och på senare tid med stora delar av världen som arbetsfält väntar nu en ny utmaning. När Sara var 19 år grundade hon organisationen Friends som sedan 2012 även är namnet på Sveriges nationalarena i Stockholm. För åtta år sedan grundade hon även organisationen Reach for Change vilken hon varit VD för fram till nu. Sedan starten har Reach for Change gått från en idé till en global rörelse med verksamhet i arton länder. Organisationen har nu hjälpt mer än 600 sociala entreprenörer att utveckla innovativa lösningar som bidrar till bättre uppväxtvillkor för barn runtom i världen.
– Jag byggde upp den organisationen under åtta år, det är nu tid för någon annan att ta över, säger Sara.

Som relativt nybliven förälder till två små barn har intresset för de nära och lokala frågorna blivit större. Världen krymper till en mindre bubbla med barn.
– Vi har spenderat somrarna i Kullabygden och har under en tid funderat på att flytta från Stockholm. Livet med barn blir annorlunda. När vi flyttade till Höganäs trodde jag först att jag skulle jobba kvar i Stockholm och pendla men det var nog lite naivt tänkt. Jag ville ha ett lokalt engagemang. När både Båstad och Ängelholm sökte skolchefer sökte jag båda jobben, och fick faktiskt båda tjänsterna, men valde Båstad, berättar Sara.

Någon direkt erfarenhet av att jobba som tjänsteman inom kommun har hon inte sedan tidigare och som skolchef har hon nu fått uppgiften att leda arbetet för Båstads för- och grundskolor.
– Jag har jobbat både på regeringskansli och på myndighet men har en grund som entreprenör. Visst är det en stor skillnad på att vara egen entreprenör till kommunal förvaltning men skolfrågor, barn och ungdomar är det jag har jobbat med under hela min yrkesverksamma tid men med lite olika typer av roller. Jag vill jobba primärt med samhällsförändring, vill vara med och bidra och göra skillnad, berättar Sara engagerat.
– I Reach for Change jobbade vi med stora penseldrag, vi jobbade i arton länder och som yttersta chefen kom jag ganska långt från den dagliga verksamheten. Det har växt en längtan att komma närmare barn och ungdomar via det operativa, fortsätter Sara.

De senaste månaderna har Sara försökt sätta sig in i Båstads skolfrågor men samtidigt jobbat med sin överlämning från det tidigare arbetet. Nu börjar det nya jobbet på allvar och Sara ska under närmsta tiden besöka alla skolor i kommunen och få en inblick i verksamheterna, lyssna på rektorer och prata med lärare på plats.
– När jag kom till Båstads kommun på rekryteringssamtal upplevde jag en väldigt positiv atmosfär, blev väl bemött och kände stor energi från representanter från skolan och kommunens ledningsgrupp. Det är spännande med en liten kommun där man kan vara med och förstå hela den kommunala verksamheten, sitta i ledningsgruppen, ta ansvar och ge vidare till de andra verksamhetsområdena, berättar Sara.

Det är många frågor kring skolan i Båstad just nu och Sara kan av naturliga anledningar inte svara på så många av dessa än då hon är så ny på sin post. Det förs diskussioner kring byskolor eller storenheter, skolornas underhåll och skötsel och Sara håller nu på att sätta sig in i tongångarna inom kommunen. Som tjänsteman tycker hon att det är viktigt att ta reda på hur eleverna ser på skolan för att sedan framföra detta till politikerna. Hon är även övertygad om att det måste finnas en långsiktighet i skolplaneringen för att uppnå bra resultat.

Vi kan inte undgå ämnet mobbning då Sara engagerat sig i den frågan under väldigt lång tid och även skrivit en bok i ämnet. Under sin karriär och med åren har hon insett att problematiken är mer komplex än hon först trodde.
– Det är genom kompetenta och duktiga ledare inom skolan som kan prioritera rätt, ser verkligheten och jobbar med ämnet på alla nivåer som framgång kan ske. Sen måste man lära barn och ungdomar empati, mod, våga stå upp för varandra och sig själv och våga ta hjälp av en vuxen. Detta ska börjas med från förskolan, säger Sara med självförtroende.

Den tidigare skolchefen i Båstad Birgitte Dahlin gick efter mångårig tjänst i pension för en tid sedan och sedan dess har posten stått tom under en tid vilken nu Sara Damber axlat och vi ska följa utvecklingen.

Följ Sara Damber i sin roll som skolchef på Instagram: @skolchefenbastadskommun

SARA DAMBER

Ålder: 39
Familj: Man och två barn, ett respektive två och ett halvt år gamla.
Bor: Nyhamnsläge, Höganäs.
Aktuell som: Båstads kommuns skolchef sedan 20 mars 2017.
Fritidsintressen: Oj, har inte så mkt tid över, men samhällsengagemang på en mängd olika sätt!
Läser: Just nu läser jag in mig på Båstads kommun, utredningar, handlingar rörande skolan

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson