Seglingssäsongen i Båstad fick en bra start när ett hundratal ungdomar med tränare var på seglingsläger, som fyllde Laholmsbukten med små vita segel i mängder. Senare i sommar under seglarveckan i augusti kommer det arrangeras VM i segling i Båstad med många internationella deltagare från hela världen.

Båstad Båt & Segelsällskap tillsammans med Skånes Seglarförbund och Svenska Seglarförbundet arrangerade seglarlägret som lockade 135 ungdomar och ett femtontal tränare till Båstad i början av april. Klasserna som kördes var Optimist, Zoom8, E-jolle, Laser, RS Feva, 29er, C55 och KonaOne.

Veckan inleddes med starka vindar. Det blåste 12-13 sekundmeter vilket var på gränsen för en del men många tyckte också det var kul med den hårda vinden. Seglingen i Laholmsbukten varvades med föreläsningar om bland annat strategier och taktik vid segling.
Lägret avslutades med regattan Musto Easter Race under två dagar.
– Det blev ett väldigt bra läger, både seglare och tränare var väldigt nöjda, berättar Pekko Svensson som var med och arrangerade lägret. Vädret kan vi inte styra över men vi brukar ha bra vindar i Laholmsbukten.

Nu blåste det mer än vanligt under flera dagar i rad vilket gjorde att det blev ett hårdvindsläger. Från Motala Seglargymnasium deltog 14 elever och en lärare. Med sig hade de fyra 29ers och sex Laserbåtar.
– Det känns jätteroligt att Anders Larzon på Svenska Seglarförbundet startat upp ett fint påskläger på hemmaplan som lockar så många seglare och klasser, och för gymnasiets del passade det väldigt bra i år, berättar Fredrik Lilje som är tränare på Motala Seglargymnasium. Det blåste ju väldigt mycket under lägret vilket blev en stor utmaning för både seglare och tränare,
men jag är övertygad om att alla närvarande utvecklades mycket med utgång från sin egen nivå. Att få segla i över 10 m/s och nordvästlig vind är ju rätt skoj och det blev ju inte sämre med tanke på de fina vågorna.

Ambitionen är att det ska bli ett årligt återkommande läger i Båstad. Detta premiärlägret ska utvärderas av deltagare och arrangörer för framtida planering. Deltagarna från Motala var nöjda med Båstad som värdstad för lägret.
– Båstad gillar vi seglare. Det var ju inte länge sedan vi seglade JSM här och så här tidigt på våren är det ju gott om plats också, både i Båstad och på hamnplanen. Vi kan absolut tänka oss att komma tillbaka ett annat år, säger Fredrik.

Vecka 31, direkt efter tennisveckorna, i sommar startar seglarveckan som i år bjuder på mer än tidigare då bland annat VM i Kona One kommer gå av stapeln och locka hit seglare från hela världen. Det blir även Nordiskt mästerskap i Express och svenskt mästerskap i H-båt. Veckan avslutas med The Riviera Race som är ett motionslopp för hela familjen där det tävlas i grenarna vindsurfing, SUP, Kajak och SwimRun.

TEXT: Peter Jakobsson
FOTO: Peter Jakobsson och Motala seglargymnasium