Lagom till Bjäre bågskyttesällskaps 25-årsjubileum ser klubben en tillströmning av fler medlemmar och framför allt yngre sådana.
– Bågskytte är en ganska undanskymd idrott, men i takt med att vi blir bättre på att synas upptäcker också fler vilken fantastisk sport det är, menar Krister Nilsson, nytillträdd ordförande i Bjäre BS.

Bågskytte är en sån där idrott som de flesta vet existerar, men som man oftast bara hör och ser vart fjärde år. För när det är OS då snackas det bågskytte, inte minst eftersom Sverige genom åren fixat en och annan OS-medalj. Men under övrig tid är det en tämligen undanskymd sport med ett förhållandevis litet antal men väldigt engagerade utövare. Bjäre bågskyttesällskap utgör inget undantag.

Klubben startades 1992 i Grevie och höll under många år till på en skjutbana på orten. Sedan början på 2000-talet huserar Bjäre BS i Svenstad där tillgängligheten är bättre och där klubbens främsta inriktning, 3D-bågskytte, kan utövas bättre och enklare. Krister Nilsson är föreningens ordförande sedan februari i år. Som gammal tävlingsryttare som tvingats lägga av sökte han en sport där han kunde få utlopp för sin tävlingsinstinkt. För drygt fem år sedan fann han bågskyttet, och fastnade.
– Det är en fantastisk sport med många olika inriktningar. Själv har jag gått in för 3D-skyttet som kortfattat går ut på att träffa tredimensionella mål av djur i plast som finns uppställda på en jaktstig ute i skogen. Det är tävling, det är nerv, det är koncentration och precision men också en naturupplevelse, berättar Krister entusiastiskt.
– Sen är den sociala samvaron inom bågskyttet minst lika viktig, fortsätter Krister. Alla är kompisar och hjälper varandra, man tävlar mot varandra men ingen tittar snett på någon annan eller försöker skaffa sig fördelar på någon annans bekostnad. Det är nog kompisandan och den starka sammanhållningen som fått mig att så totalt fastna för bågskyttet som idrott, menar Krister Nilsson. Det handlar också om bredden på de som utövar bågskytte. Alla åldrar, alla typer av människor, tjejer och killar, alla kan utöva bågskytte, förklarar Krister.


Casper Karlsson fokuserar på tavlan

Som ordförande i Bjäre BS kan han konstatera en stadig medlemstillväxt under den senaste tiden. Idag har föreningen drygt 40 medlemmar och det kommer hela tiden till nya.
– Det som gläder mest är att så många unga människor från Bjäre hittar bågskytteklubben, berättar Krister. Och inte minst tjejer. Bågskytte är kanske vid första anblicken en väldigt ”killig” sport där folk ser Robin Hood eller Rambo med en pilbåge som spelar hjälte, berättar Krister.
– Inget kunde vara mer fel och därför är det väldigt roligt att tjejerna också börjar upptäcka sporten. Och bågskytte är verkligen ingen dyr sport. En recurvebåge med pilar kan man hitta för 1500 kronor och sen är det bara att börja tävla. Innan året är slut hoppas jag och klubbens styrelse att vi ska kunna ha cirka 30 bågskyttar i föreningen som tävlar regelbundet runt om i Sverige på olika tävlingar.

2017 markerar också att klubben fyller 25 år. En stor jubileumsjakt kommer därför att anordnas av klubben på bågskyttebanan i Svenstad i sommar.
– Den 22 juli hoppas vi att bortåt 100 bågskyttar kommer till Bjärehalvön för jubileumsjakten som vi arrangerar då, säger Krister Nilsson. Normalt sett anordnar vi Bjärejakten tidigt på våren, men i år flyttade vi arrangemanget till sommaren så att fler kan får möjlighet att delta. Det blir en heldag med bågskytte som avslutas med mat, musik och trivsel på kvällen, berättar Krister.
– Det kommer att bli årets absoluta höjdpunkt och vi är många i föreningen som just nu jobbar för högtryck för att få ihop allt som måste fixas inför jubileumsjakten, säger Krister Nilsson, samtidigt som han lyfter på kepsen och kliar sig i huvudet.
– Du vet, jag önskar att jag hann träna och tävla mer i bågskyttet, men just nu är det så mycket annat som ska fixas med klubbens 25-årsfirande att jag inte riktigt hinner med det, avslutar Krister Nilsson.

Vilken tur då att nya medlemmar strömmar till Bjäre bågskytteklubb och kan hålla Kristers pilar varma tills han hinner spänna bågen nästa gång.

TEXT : Roger Bengtsson
FOTO: Ludwig Ivarsson