Väderångest i brist på andra problem

1341

De fina och varma sommarkvällarna som vi nu fick uppleva redan i börja av maj ger mig väderångest. Måste man ta tillvara på vädret på bästa möjliga sätt eller är det okej att gå in och jobba? Beslutet beror ju så klart på hur din vardag ser ut och vilka som drar i din uppmärksamhet. Är det barnens längtan efter lek och bad som ska prioriteras eller är det din egen törstan efter att lapa sol och bara njuta? Eller måste du kanske vara på jobbet och göra det där helt vanliga trots att solen skiner igen efter en mörk vinter? En kombination av allt kanske skulle vara optimalt om det gick att få till för de som har den lyxen.

De nyanlända som var på besök på Willab Garden verkade inte ha väderångest trots att det var över 27 grader varmt och en helt underbar sommardag i maj. De suckade inte över att det var sååå varmt eller var halvvägs till stranden i sina tankar när de var på företagsbesöket. Deras mål är att lära sig svenska, få ett jobb och kunna försörja sig själva. Att få en vettig och värdig vardag som innefattar att göra något som ger dem ett sammanhang och känsla av att de bidrar med något samtidigt som de står på egna ben.

Tydligt visar det sig på detta företagsbesöket, och även de andra de varit på, att de gör nytta. För oss som är födda och uppvuxna i Sverige är så många saker självklara men det är det inte för andra. Hur ska en person från Syrien, Afghanistan, Palestina eller Thailand kunna veta vad som krävs ens för att jobba på ett lager i Sverige. Eller på en produktionsenhet, eller i äldreomsorgen, eller i ett tvätteri eller hos en matproducent. Jag tvivlar på att dessa jobb i deras hemländer varken kräver lika mycket från arbetstagaren eller erbjuder samma arbetsvillkor som vi har här. Och hur ska de kunna få veta utan att få höra eller se? Att hela tiden vara utanför samhället ger ingen inblick och då blir det svårt att ta nästa steg. Hoppas de jobbsugna nyanlända i Båstad lyckas lära sig svenska och får in en fot på arbetsmarknaden. Bland annat genom dessa insatser som nu görs.

Får man skämtsamt säga att en nyanländ är integrerad när de klagar på vädret under de mörka månaderna och grillar varje varm sommarkväll? Något mer svensk än det finns väl knappt.


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU