Av Carina Nilsson
Planerna på att bygga om prästgården i Västra Karup till bostäder och kontor samt möjliggöra för bostäder i den stora trädgården läggs på is. Länsstyrelsen har upphävt detaljplanen, men Båstads kommun tänker överklaga.
Västra Bjäre pastorat vill bygga om prästgården till flera lägenheter och kontor. Man vill också kunna använda en del av den stora trädgården för att möjliggöra för nya bostäder.
– Idag är prästgården en enfamiljsbostad, men det är inte många familjer som vill bo så stort. Dessutom tycker vi att det är en fantastisk miljö runt prästgården som fler skulle kunna ta del om man bygger bostäder på en del av ytan, säger Solveig Strebel som är ekonom i pastoratet.
För att kunna möjliggöra planerna krävdes en ny detaljplan för området. Kommunen tog fram en sådan som antogs av kommunstyrelsen. Men nu har länsstyrelsen överprövat kommunens beslut med hänvisning till strandskyddet för Myltebäcken.
Länsstyrelsen anser inte att det finns tillräckligt starka skäl för att upphäva strandskyddet i det aktuella planområdet, och har beslutat att upphäva den nya detaljplanen.
– Vi tycker förstås att det är väldigt tråkigt. Våra byggplaner läggs nu på is tills frågan är avgjord. Prästgården behöver också renoveras men vi kan inte påbörja det arbetet innan vi vet hur det blir med ombyggnaden. För kyrkan är det också viktigt att vi kan göra den här förändringen för att ha en god ekonomi i framtiden, säger Solveig Strebel.
Båstads kommun har dock bestämt sig för att överklaga länsstyrelsens beslut berättar planchef Klara Harmark-Peters.
– Vi tycker inte att detaljplanen, och det den möjliggör, motverkar strandskyddets syften, det vill säga att skydda djur- och växtlivet i området och att säkra allmänhetens tillgång till Myltebäcken. Allmänheten har fortsättningsvis tillgång till Myltebäcken via grönsläppet öster om planområdet,
säger hon.
Kommunen anser också att det är ett angeläget allmänt intresse att få en större variation i bostadsutbudet i byn som idag mestadels består av friliggande villor. Planerna innebär också att det går att bygga nytt utan att ta jordbruksmark i anspråk.
Efter diskussioner med politikerna har tjänstemännen bestämt sig för att överklaga länsstyrelsens beslut.
– I det här fallet överklagar vi till regeringen som sedan fattar ett slutgiltigt beslut i ärendet. Om vi får rätt så gäller den nya detaljplanen. Skulle regeringen anse att länsstyrelsen har rätt får vi eventuellt arbeta om detaljplanen vad gäller strandskyddet, säger Klara Harmark-Peters.