VÄSTRA KARUP 2022-10-31 KL. 12:00

Ett klassrum med utsikt

Av Carina Nilsson

Måndagen den 7 november blir en stor dag för 240 elever och 66 förskolebarn samt ett antal anställda.

Då flyttar de in i helt nybyggda Bjäre skola i Västra Karup.

Ett klassrum med utsikt
Skolan har en fantastisk utsikt från andra våningen. Foto: Carina Nilsson

Höstlovet närmar sig och målare, byggnadsarbetare och elektriker lägger sista handen vid den nybyggda skolan. Nästa vecka är det höstlov och då kommer pedagoger och annan personal att jobba med att flytta läromaterial och allt annat som behövs inför starten i de nya lokalerna.

– Många har jobbat nästan dygnet runt och ställt upp för att vi ska få det här klart i tid. För lärarnas del går nog höstlovet åt till flytten. Men alla vill verkligen att det här ska bli bra, säger Johan Anderberg som har varit projektledare tillsammans med Båstads kommuns fastighetsstrateg Sofia Boivie.

Själva byggnationen har varit en utmaning där flera stora saker satt käppar i hjulet.

– Vi hade en pandemi som ledde till brist på varor och att många av byggnadsarbetarna var sjuka i perioder. Vi fick också ett stort snöfall innan taket på byggnaden hade kommit upp vilket ledde till förseningar, berättar Sofia Boivie och fortsätter:

– Bortser man från alla de här sakerna som ingen kunde förutse så har allt gått bra, vi har klarat budgeten på cirka 130 miljoner kronor utöver det tillkommer kostnader för renovering av idrottshallen och tillfälliga lokaler. Det blir en fantastisk skola med ljus och rymd. Skolan är både vacker och välplanerad med en otrolig utsikt över landskapet runt omkring.


Johan Anderberg, Sofia Boivie, Camilla Johansson och Malin Sahlstrand ser fram emot inflyttningen i den nya skolan. Foto: Carina Nilsson


För pengarna har kommunen fått 5675 kvadratmeter lokaler. Skolan kommer att vara självförsörjande på energi genom att den både har bergvärme och solceller.

– Bergvärmen kommer att ge både värme och kyla för att det ska bli ett bra inomhusklimat för eleverna, och det kommer även att täcka behovet för idrottshallen. Hallen byggs om just nu och ska bland annat få ett nytt tak och en ny golvkonstruktion samt nya omklädningsrum, säger Johan Anderberg.

Bjäre skola kommer att samla alla elever i årskurs F-6 från Torekov, Grevie och Västra Karup.
– De flesta är taggade och tycker det ska bli roligt, men självklart finns det också de som är lite oroliga och nervösa eftersom det blir en sammanslagning av olika klasser, säger Malin Sahlstrand som är rektor.

I samma byggnad som skolan kommer också Klockarebyns förskola att flytta in.

– Vi kommer att ha fyra avdelningar och 66 barn som flyttar in, berättar Camilla Johansson som är biträdande rektor.


Skolan har milda, mjuka färger och mycket naturmaterial. Foto: Carina Nilsson


Skolan har fått både musikrum, en ateljé samt slöjdsalar för trä och textil.

– Vi slipper nu att resa i väg med eleverna för att ha slöjd till exempel. Mellanstadiebarnen kommer att få åka i väg för att ha idrott tills idrottshallen här blir klar medan lågstadiebarnen kommer att vara utomhus så mycket som möjligt. Förhoppningsvis blir hallen klar i februari, säger Malin Sahlstrand.

Skolan kommer att invigas officiellt lite längre fram och runt påsk 2023 räknar de med att utemiljö och allt annat är helt färdigt.