VÄSTRA KARUP 2021-04-17 KL. 07:47

Första spadtaget för nya Bjäre skola

Av Peter Jakobsson

Nu har första spadtaget tagits på bygget av nya skolan i Västra Karup. Kommunalråd, skolchef och några elever gjorde den ceremoniella övningen för att symbolisera starten av bygget på skolan som får namnet Bjäre skola.

Första spadtaget för nya Bjäre skola

Under höst och vinter har gamla skolan rivits och markarbete pågått. Eleverna är nu inrymda i tillfälliga lokaler runt byggarbetsplatsen. När kommunledningen var på plats var det många nyfikna elever som tittade på. En förväntan ligger i luften när de blickar ut över byggarbetsplatsen.
– Många barn har gått i skolan i VK och många kommer göra det i framtiden. Vi är glada att få starta bygget av den nya skolan där drömmar ska förverkligas under lång tid, sa Johan Olsson Swanstein (M) kommunstyrelsens ordförande innan han tog tag i spaden.

– När detta är klart kommer de tre skolorna i Grevie, Västra Karup och Torekov ersättas av en ny större skola. Det är lite sorgligt när gamla skolor försvinner men det ger möjlighet till något nytt. Vi funderar på att göra en minnesbok från tiden med gamla Västra Karups skola, sa utbildningsnämndens ordförande Thomas Nerd (S) under ceremonin.
Ines Libäck som går i trean på Sandlyckeskolan och Alinea Millqvist som går i fyran på Västra Karups skola assisterade kommunalrådet vid spadtaget. Om tidsplanen håller kommer de båda eleverna få gå i nya skolan när den står färdig 2022.

Den nya skolan blir en byggnad i två plan med förskola och F-6-skola samt gemensamma ytor, som bibliotek, slöjd och musiksal. Vid entrén kommer också en gemensam mötesplats i form av en gradäng att finnas, som bland annat kan användas som scen, sittplatser och trappa. Till utseendet kommer skolan att ha en utformning som från ovan påminner om en fågel med utsträckta vingar.

Totalt kommer den bli runt 5300 kvadratmeter och rymma 350 elever i grundskolan och 72 i förskolan. Kostnad för rivning och nybyggnation är beräknad till 130 miljoner kronor.

Entreprenören som ska bygga skolan är Byggmästar’n i Skåne som precis har slutfört byggandet av nya skolan i Förslöv. Där höll tidsplanen och de blev till och med klara lite tidigare än beräknat. Tidsplanen för nya Bjäre skola i Västra Karup är att elever ska kunna börja där till höstterminen 2022.

Text & foto: Peter Jakobsson