VÄSTRA KARUP 2022-05-16 KL. 12:00

Kyrkan vill odla grön gemenskap

Av Carina Nilsson

Prästen Günter Watz har dragit i gång ett nytt odlingsprojekt i prästgårdsträdgården i Västra Karup.

– Vi ska inte bara odla växter utan också odla gemenskap, säger han och välkomnar alla som vill vara med.

Kyrkan vill odla grön gemenskap
Monica och Lasse Wahlgren samt Günter Watz välkomnar fler medlemmar i kyrkans odlingsprojekt. Foto: Carina Nilsson

I prästgårdens lummiga trädgård fanns redan ett antal odlingslådor uppställda.

– För några år sedan hade vi ett integrationsprojekt där vi jobbade med odling. Men sedan kom corona och några av flyktingarna fick arbete så det hela somnade in. Men nu vill jag försöka väcka liv i det igen på ett nytt sätt, säger Günter Watz.

Den här gången vill Günter sätta fokus på gemenskap och fysiska möten mellan människor.

– Alla som vill är välkomna, man behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan, och man kan bo var som helst i kommunen. Men vi vet att det finns många som känner sig ensamma i samhället idag och vi behöver umgås på fler sätt än via sociala medier. De fysiska mötena är viktiga, säger han.

Lasse och Monica Wahlgren gick med i projektet så fort de hörde talas om det.

– Vi är nyblivna pensionärer och relativt nyinflyttade i Västra Karup. Vi har barn och barnbarn i närheten men kände ändå att det kunde vara roligt att få ett lite större nätverk och lära känna lite fler människor. Dessutom kände vi att vi har mycket energi och behövde ett projekt att hugga tag i, säger de.

Sådden i odlingslådorna är därmed redan gjord. Men det kommer att behöva gallras och rensas ogräs bland kål, sallad och morötter. Monica och Lasse har också planterat en låda med gråärtor – en gammal gröda som har kommit till heders igen.

– Vi har fått dem av hembygdsföreningen och det ska bli jättespännande att odla dem. Gråärtorna ska ju kunna ersätta kikärtor, säger Lasse och Monica.


Monica och Lasse Wahlgren tittar till gråärtorna som de odlar på försök. Foto: Carina Nilsson


Förutom att odla ska det också finnas tid för att spela spel och fika tillsammans.
Än så länge har de träffar på måndagarna klockan 16. Under sommarlovet har Günter tänkt att de ska utöka tiden till mellan 16 och 19.

– Då tänkte jag att kyrkan ska starta grillen och tillhandahålla lite korv med bröd. Det ska finnas möjlighet att spela spel som krocket och boccia, säger han.

Enda kravet på dem som deltar är att hela skörden ska delas rättvist.

– Det är inte så att man ska ha sin egen odlingslåda, utan man hjälps åt med alltihop och delar på skörden. Kanske kan det bli någon form av skördemarknad och jag har även tänkt att vi ska kunna ordna mustning av äpplen som folk kan ta med från sina trädgårdar till exempel, säger Günter.

På sikt kanske det också blir en blomsterrabatt i den stora trädgården.

– Den här trädgården behöver lite kärlek och omtanke, men det är ett fantastiskt ställe och väldigt kul om den kan bli lite av en träffpunkt i byn, säger Lasse.