VÄSTRA KARUP 2022-02-23 KL. 11:00

Morgonpigga fick se märkligt himlafenomen

Av Carina Nilsson

André Adorjan kastade en blick upp mot skyn tidigt i tisdags morse i Västra Karup där han bor. Då fick han se ett märkligt himlafenomen.
– Det tog bara 30-40 sekunder, men det var väldigt häftigt att se, säger André som lyckades fånga ljusskenet på bild med sin mobil.

Morgonpigga fick se märkligt himlafenomen
Under 30-40 sekunder syntes ett märkligt ljus över himlen i Västra Karup i tisdags morse. Foto: André Adorjan

André Adorjan var tidigt uppe för att släppa ut hundarna innan han skulle i väg till jobbet i Älmhult.
– Eftersom jag har lång resväg går jag alltid upp tidigt för att hinna få lite tid med familjen på kvällen, säger han och fortsätter:
– Jag var på väg upp från källaren och lyfte blicken upp mot himlen. Då fick jag se ett kraftigt ljussken som rörde sig över himlavalvet. Det syntes långt iväg mot Grevie och Förslöv och det såg ut som om den gick österut.


Några små ljusa prickar syntes efter ljusskenet. Foto: André Adorjan


André fick snabbt upp mobilen och kunde fotografera ljusskenet. Klockan var då 05.17.
– Jag har en ganska bra kamera med nattläge så jag fick en hyfsat bra bild. Jag tror att det var en meteor av något slag, men jag vet inte. Det hade varit väldigt roligt att få veta vad det var.

André lade ut bilden på facebook, och det visade sig att minst en person till hade sett himlafenomenet och fångat det på bild.
Anna S Arnadottir som är astronom vid Lunds universitet tror dock inte att det var en meteor, eller stjärnfall som det också kallas, utifrån bilderna.
– Det ramlar ner en hel del rymdmateria på jorden, men det allra mesta hamnar i haven. Och ett stjärnfall går så snabbt att man nästan aldrig hinner fotografera det. En möjlig förklaring är att han har fångat satelliter på bild, säger hon och fortsätter:
– Det händer allt oftare att allmänheten lägger märke till satelliter nu när stora mängder har placerats i låg bana runt vår planet. Vid soluppgång och solnedgång syns dessa särskilt bra. Innan soluppgången är vi fortfarande på planetens nattsida, men solens ljus når satelliterna och lyser upp dem.


Några små ljusa prickar syntes efter ljusskenet. Foto: André Adorjan


Anna S Arnadottir berättar att det blir fler och fler satelliter i omlopp runt jorden, bland annat för att man vill bygga ut internet. Något som Internationella Astronomiska Unionen och FN vill reglera.
– Många av oss astronomer oroar oss över att alla dessa satelliter kommer till slut bara bidra till det problem vi redan har med rymdskräp. Dessutom blockerar satelliterna redan nu vår utsikt mot rymden, som kan i värsta fall leda till att vi inte kan hålla koll på farliga asteroider.