VÄSTRA KARUP 2022-07-13 KL. 11:00

Nu är Sommarloppisen tillbaka

Av Erik Persson

Sveriges idrottsföreningar drabbades hårt när pandemin satte stopp för landets loppisverksamheter, något som nu börjat kunna återupptas, till både kundernas och arrangörernas glädje.

Nu är Sommarloppisen tillbaka
Delar av de engagerade inom föreningen. På bild, Berit Hjalmarsson, Kjell-Åke Santesson, Bengt Lindström, Peter Hansson, Inga-Lill Mårtensson och Göran Mårtensson. Foto: Erik Persson

Med en begränsad möjlighet för försäljning under pandemin, trots ett fortsatt inflöde av loppisfynd, hoppas nu Västra Karups IF på ett försäljningsrekord inför årets comeback av den stora sommarloppisen.

– Vi kom fram till att loppisen säkert har funnits i 40 år. Det har verkligen blivit en årlig samlingspunkt där bygden träffas, och många har uttryckt att dem saknat oss efter två års uppehåll, säger Berit Hjalmarsson ifrån idrottsföreningens styrelse.

När pandemin bröt ut, blev mer tid spenderad hemmavid, vilket flera av eldsjälarna för loppisverksamheten märkt av.

– Många började se sig omkring i sina hem under pandemin. Man fick tid att gå igenom sitt förråd och kika i alla de orörda flyttlådor som tidigare stått i ett hörn, säger Bengt Lindström.

– Vi har speciellt märkt av en trend bland den yngre generationen som ofta besöker vår året-om-loppis. Många har sagt att man vill dekorera sitt hem för en rimlig peng, men också framförallt avstå nyproduktion, fortsätter Inga-Lill.

Med ett tryck för både avlämning och handel, har idrottsföreningen i år dessutom bytt plats från den tidigare Mäsinge Kvarnen till Martin Hanssons Åkeri, som ligger en stenkast ner ifrån skolan i Västra Karup.

– Den nya platsen blir kanon. Det kommer att finns gott om utrymme för alla och enkelt att parkera. Vi har säkert fyllt 100 stycken potatislådor med grejer, och varje låda tar 500 kilo. Det kan låta mycket, men jag tror faktiskt att vi kommer sälja stora delar av det, säger Peter Hansson.


Planering vid Martin Hanssons Åkeri inför årets comeback. På bild, Kjell-Åke Santesson, Bengt Lindström, Göran Mårtensson och Peter Hansson. Foto: Erik Persson


– Det är en del som ska planeras inför dagen. Bord ska ställas iordning, parkering ska fungera och försäljningen ska vara så smidig som möjligt. Många besökare är ofta på plats när vi öppnar och det blir lätt ett jippo, säger Berit med ett stort leende.

Med ungefär 120 volontärer inom föreningen på plats, hoppas nu VKIF på ett ordentligt tillskott i kassan efter två uteblivna år. Loppishandeln pekar uppåt och styrelsen vet redan var pengar kommer att behövas som mest.

– Den största delen av kassan brukar bli riktad mot våra ungdomar, sen tillkommer det alltid nya behov under årets gång. Från underhåll av vår anläggning till utrustning. Vår sommarloppis gör en stor skillnad och förenar klubben, avslutar Berit Hjalmarsson.

Loppisen öppnar 09.30-12.00 den 16 Juli, följt av fritt plock mellan 12.00-12.30.