VÄSTRA KARUP 2021-07-25 KL. 09:00

Nu blomstrar det i Mäsinge

Av Jenica Paulsson

Under de senaste dagarna har den uppmärksamme kring Västra Karup sett att nya stora skyltar med texten ”Myltegård” har rests på sina håll. Det är nämligen dags att efter hårt förberedelsearbete öppna upp för Myltegårds självplock av snittblommor. Bakom den nya blomodlingen står de två paren, Elin och Jonas Elofsson och Marina och Daniel Hjalmarsson.

Nu blomstrar det i Mäsinge

Längs med Möllhultsvägen i Mäsinge står just nu färgsprakande snittblommor i prydliga rader och väntar på att bli plockade till fina buketter. De båda paren är entusiastiska och förväntansfulla för hur den nystartade verksamheten ska tas emot av Bjäreborna.
– Ingen av oss har egentligen någon vana av att odla blommor men när vi fick frågan om att prova odla snittblommor som spås bli ”det nya” kunde vi helt enkelt inte tacka nej, berättar Elin och tittar på Marina som glatt fyller i,

– Ja, vi var inte särskilt svårsålda när frågan kom upp och vi fick med våra män på idén.


Här binder Elin de färska blommorna hon precis plockat från odlingen.


Daniel som till vardags är potatis- och grönsaksodlare såg till att det fanns någon lämplig plats för att odla blommorna på. Det fick bli en åker där det tidigare odlats potatis. Jonas som vanligtvis arbetar för Rögle tog uppgiften att plöja och harva marken. Marina och Elin som båda arbetar inom förskolans värld satte igång och beställde fröer.

Så fort de sått de första fröerna för hand ner i jorden beställde de genast fler.
– Vi fick tips om att Zinnia Elegance skulle vara en bra blomma att börja med så den har vi sått omlott i de fyra första bäddarna. Det ska alltid finnas färska blommor att tillgå under säsong. Från första bädden till den sista är det en månads fördröjning, berättar Elin och fortsätter berätta att de också planterat två olika sorters solrosor, en röd och en gul.

– Vi börjar i liten skala och utbudet är i dagsläget inte så stort men vi hoppas självklart att verksamheten kommer bära sig så att vi inför nästa säsong kommer kunna erbjuda självplock av färska blommor redan under våren, berättar Marina.

Visionerna är många och de tittar redan på hur de ska kunna förbereda för ett ännu större hav av blommor till nästa säsong. Tanken är att plantera tulpanlökar i höst för att kunna erbjuda självplock av tulpaner under våren. Även att få fram snittblommor som passar bra till nästa års midsommar är något de planerar för.
– Vi vet ju egentligen inte hur många som kommer hitta hit men vi är förväntansfulla och hoppas så klart att det blir många, avslutar Elin.

Bredvid odlingen finns en grå stuga där man hittar allt som kan behövas till att binda buketter; snöre, pappersark och till och med kort för den som ska ge bort sin bukett. Betalning görs antingen via swish eller kontant.

För den som är nyfiken och vill veta mer om Myltegårds självplock av blommor kan följa dem på Instagram och Facebook.

Text & foto: Jenica Paulsson