Hundraårsjubileet firas i renässansens tecken på Norrvikens vis då man låter tidsepokens idérikedom och öppna sinne genomsyra trädgårdarna, konsten, musiken, maten och upplevelserna.

Parkens grundare och visionär Rudolf Abelin öppnade för första gången upp Norrviken den 15 maj 1920 för besökare. 100 år senare står Norrvikens trädgårdar inför ännu en ny epok. Nya 100 år ska påbörjas och de gångna ska minnas. 2020 års tema på Norrviken inspireras därför av renässansen. En tid då viljan att utveckla, upptäcka och förnya stod i centrum. De anlagda trädgårdarna skapades, integrerades med byggnaderna och överdådiga blomsterarrangemang kreerades.
– Norrviken är en magisk plats. Det är med respekt och stolthet vi nyfiket blickar framåt och öppnar upp för kommande 100 år, där vi med varsamhet och nytänk ska fortsätta att förvalta och utveckla denna trädgård, säger Norrvikens utvecklingsansvariga Lotte Karlefors.

Venus födelse inspirerar
Norrviken hämtar sin tonalitet och inspiration ur målningen Venus födelse gällande val av växter, bilder, färger och musik. I Barockträdgården passerar besökaren genom Galleriet på sin väg mot Villa Abelin. Här, i en naturlig ram, presenteras kända verk av renässansens stora mästare som Botticielli, Da Vinci och Michelangelo. Av parkens stilträdgårdar står Renässansträdgården i fokus med sina stramt klippta former av buxbom och höga bokhäckar. Även Vattenträdgården spelar en viktig roll som en del av renässansens tema. Vårens färger går i vitt, guld och rosa. Vackra toner med tydlig anknytning till renässansen återfinns i mängder av lökväxter och blommande liljor som längre fram avlöses med sommarblommor och perenner i ett mäktigt flor långt in på hösten.

Nya inspiratörer och kära återseenden
Sommarens stora växtutställning ”Mina blommande trädgårdsdrömmar” flyttar in i parkens nya växthus, Erikshus. Trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström tar med sig sin förtrollade trädgårdsvärld till Norrviken inspirerad av förra seklets världsutställningar. Hannu Sarenström har sedan sin debut med Rimfrost och trädgårdsdrömmar 1997, varit en av Sveriges mest älskade mat- och trädgårdspersonligheter. 2019 blev hans trädgård Havedrømmer til alle publikens favorit under CPH Garden Show.


Camilla Berthilsson, VD för Norrviken, och Lotte Karlefors, Norrvikens utvecklingsansvariga, vill med varsamhet och nytänk fortsätta att förvalta och utveckla Norrviken. Foto: Peter Jakobsson

Världen i en trädgård
På säsongens andra utställning är det scenografen Eva Canebro som visualiserar berättelsen om grundaren och visionären Rudolf Abelin, tiden och människorna runt honom. I glaspaviljongerna i anslutning till Victoriahuset, presenteras utställningen ”Världen i en trädgård”.
– Vi vill på ett nyfiket och vaket sätt genom denna utställning få våra besökare att komma närmare och beröras av denna plats. Passion är deras gemensamma nämnare, vår med, säger Lotte Karlefors.

Eva Canebro uppmärksammades bland annat för de uppskattade utställningarna Ester Blenda och Den dolda kvinnomakten på Skarhults slott, men är även bekant från utställningar på Nordiska Trädgårdar och Sofiero slott.

Lisa Abelsson är tillbaka och skapar med sina skira dansande skulpturer virvlande rörelser i Renässansträdgården där balettkonsten hyllas i utställningen ”Balletto”.

Under 2020 återkommer även evenemang såsom Hantverksmässan, bilutställningar, Medeltidsdagen, Midsommarfirande och Primördagen. I år blir det för andra året Dans på Norrviken.

Sedan Norrviken återöppnade efter den stora renoveringen så har besökartalen ständigt ökat. Förra året var det 76 000 besök vilket är rekord.
– På 1980-talet var det över 100 000 besökare något år och det närmar vi oss. Sen blir det nya utmaningar om det blir väldigt mycket besökare. Alla ska kunna trivas och ta del av alla faciliteter, förklarar Camilla Berthilsson VD för Norrviken.

PÅ GÅNG

9 april säsongsöppning med påskfirande.
16–17 maj Norrvikendagarna med 100-årsfirande.

Under året återkommer även evenemang såsom Hantverksmässan, bilutställningar, Medeltidsdagen, Midsommarfirande och Primördagen. I år blir det för andra året Dans på Norrviken.

TEXT: PETER JAKOBSSON