”Dåligt förberedda sjöfarare kan råka illa ut på havet”
I senaste Röda Tråden träffade vi Emma Löfgren. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Kenneth Andersson, volontär på Sjöräddningssällskapet, med frågan ”Vad är vanligaste felet folk gjort när ni kommer till undsättning?”
– Det är att folk är dåligt förberedda. Ger man sig ut på vattnet måste man ha lite koll på vad det väntas för väder och i vilket skick ens utrustning är. I dag finns många appar för väder och navigation. Sen är det många som kör utan att veta vilket vatten de kör på. Bara för att det är vatten man ser så kan det lura annat under ytan. Många är också utan flytväst. De finns oftast i båten men inte på kroppen.
Viss problematik som andra sjöräddningar har finns dock inte i samma utsträckning i Torekov.
– Vi har inte direkt något problem med onyktra förare. Eftersom vi inte har någon skärgård där folk kör mellan krogarna och öarna.
Denna coronasommar har intresset för båt ökat markant. Båthandlare rapporterade att efterfrågan var enorm redan tidigt på sommaren.
– Vi har inom sjöräddningen tydligt märkt att det är fler oerfarna ute på sjön denna sommaren. Dessutom började båtsäsongen väldigt tidigt. Många tänkte väl ”Det är bra väder nu, vi sticker ut med båten en sväng”. Sen kör de på en sten eller blir överraskade av växlande väder.
Kenneth har varit aktiv inom sjöräddningen sedan 1998.
– Jag har alltid varit intresserad av havet. Vi har haft båtar i familjen. Min morfar var fiskare utanför Falkenberg, kanske ligger det lite i generna. Jag tycker det är inspirerande med ideellt arbete. Har tidigare varit fotbollsledare och tränare både i Västra Karup och i Torekov. När barnen blev större och lämnade fotbollen så gjorde jag också det. Då blev sjöräddningen aktuell.
Inom sjöräddningen i Torekov är de cirka 25 volontärer som har runt 35–40 skarpa utryckningar per säsong.
– Denna säsong är inte sammanställd men känslan är att vi varit på fler än normalt. Sen har vi även medlemsuppdrag, det är när vi åker ut och hjälper medlemmar som behöver hjälp men som inte är i nöd. Såna uppdrag blir väl runt 60 per säsong. Sen visar vi upp oss på olika tillställningar, hamnfester med mer. Allt sånt blev dock inställt i år.
Har något eller några uppdrag påverkat dig mer än andra?
– En sak som ökat de senaste åren är strandrelaterade saker. När det då är barn som försvinner blir det väldigt känslosamt och stressat. Vi gör såna utryckningar tillsammans med räddningstjänst och ibland poliser och ambulans.
Nästa sommar går Kenneth i pension från jobbet på Lindab. Inom sjöräddningen har dock inte några planer på att lägga av.
– Vi gör varje år prov där vi simmar, bär och släpar folk. Det handlar om att man ska vara tillräckligt frisk och kry för att kunna utföra räddning. Så länge jag klarar det så kommer jag nog vara med om de inte sparkar ut mig.
Kenneth är född i Falkenberg och flyttade med föräldrarna till Torekov i unga år och har blivit kvar där. I hamnen har han en liten segelbåt som han tar ut på havet så ofta han kan.
– I somras tog jag med några kollegor på en tur på havet från Båstad till Torekov. De har bott stora delar av sitt liv i Båstad men hade aldrig sett Hovs hallar från havet. Det är väldigt vackert. Något som fler borde uppleva.
Har du några intressen utöver havet?
– Mycket är inom sport. Gillar att spela padel och cykla mountainbike. Tar även gärna långa promenader och njuter av den fantastiska naturen vi har på Bjäre. Har nyligen köpt en cabriolet som vi har njutit av i sommar. Sen gillar jag att fixa hemma med huset och trädgården.
Kenneth poängterar att intressena utanför jobbet skiftat under livet.
– Det har väl följt utvecklingen med familjen och barnen. När barnen var små och jag var fotbollsledare var det ett stort intresse. Jag var en engagerad förälder som var med på skolresor annat. Det är en naturlig del av mitt liv att engagera mig med andra människor.
Att välja ut ett smultronställe på Bjäre fick Kenneth att tänka till men det föll sedan på väderön.
– Det blir Kappelhamn på Väderön. Att åka dit en kväll och sitta där och titta på solen och mot Torekov är fantastiskt. Speciellt nu på eftersäsongen när det inte är så mycket folk. Njuter av lugnet och harmonin.
OM Kenneth
Namn: Kenneth Andersson
Ålder: 64 år
Bostadsort: Torekov
Yrke: Över 35 år på Lindab, nu som IT-ansvarig för produktionsenheter.
Mitt smultronställe på Bjäre: Kappelhamn på Hallands Väderö.
Kenneth skickar vidare Röda Tråden till
Björn Roslund, padelinstruktör på Torekovs IK, med frågan ”Hur har det gått med er ungdomssatsning på padel?”
TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON