RÖDA TRÅDEN 2020-09-18 KL. 12:07

”Det finns en stor gemenskap här, alla känner alla”

”Det finns en stor gemenskap här, alla känner alla”

I senaste Röda Tråden träffade vi Rikard Lindström. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Emma Löfgren, värmländskan som flyttat till Bjäre, med frågan ”Hade du några fördomar om Bjärebor som infriats?”

– Innan jag träffade min sambo Markus så visste jag inte så mycket om Båstad och Bjäre. Det var väl bara lite om tennis och fina bilar kanske. Men Bjäre är ju så mycket mer än så.

Emma är född och uppvuxen i Karlstad och flyttade till Västra Karup för två år sedan.
– Genom gemensamma vänner träffade jag killen som senare blev min sambo. Jag jobbade kvar på mitt gamla jobb ett tag efter jag flyttade till Bjäre och fick sedan jobbet på Lindab.

Emma förklarar att om man bor i, eller runt, Karlstad så är det bara mot Karlstad man tittar.
– Här på Bjäre bor vi på landet men ändå centralt på ett sätt. När jag skulle söka jobb kunde jag leta i Halmstad, Helsingborg, Ängelholm och fler ställen som finns inom rimligt avstånd.

Men jobbet fann hon riktigt nära.
– Ja, tänk att kunna jobba på ett internationellt börsnoterat företag bara sex minuter hemifrån och bo som vi gör på landet. Det är ju fantastiskt!

Hur har du upplevt det att vara nyinflyttad på Bjäre?
– Bara positivt. Det finns en stor gemenskap här, alla känner alla verkar det som. I alla fall i Västra Karup. Sen är det kul att man umgås över åldrarna här.

Emma har noterat att det finns ett stort gemensamt intresse bland de som bor i Västra Karup.
– Alla spelar ju fotboll här. Men jag har aldrig spelat, jag är en glad supporter istället.

Familj och gamla vänner är kvar i Karlstad.
– Det känns inte som Karlstad är jättelångt bort men när det fanns restriktioner på resande inom Sverige så blev det märkbart att jag är en bit bort. Men nu finns det så många sätt att hålla kontakt på, via sociala medier med mer, så det är lätt att hålla kontakten med gamla vänner. Sen vill ju många komma och hälsa på, speciellt på sommaren.

Vad är det bästa med Bjäre?
– Jag får säga som så många andra att det är så fint läge och fin natur. Men även gemenskapen och folket här.

Vad är det sämsta med Bjäre?
– Blåsten och att det inte blir några riktiga vintrar. I Karlstad hade vi riktiga snövintrar vilket jag gillar, och saknar nu.

Emmas värmländska dialekt är tydlig när hon pratar. Har du börjat lära dig skånska?
– Ja lite, men jag tycker fortfarande att det är konstigt att man äter middag på lunchen. Vi brukar diskutera detta på jobbet där nästan alla är skåningar, säger Emma och skrattar.

Förutom att njuta av Bjäres natur och gemenskap gillar Emma att träna och resa.
– Jag har nu börjat spela padel, som så många andra, och tycker det är jättekul. Det är verkligen en sport som alla kan spela.

Emmas smultronställe råkar vara stranden vid Glimminge Plantering, samma som Rikard som hon fick tråden från.
– Ja, men så är det. Jag är där året om och det är så fint. Vi är där när vi ska ut och gå, vi är där och badar på sommaren. Det är ju närmsta stranden för oss.

Vad saknar du från Karlstad?
– Förutom familj och vänner så är det Löfbergs Lila. Det är inte så många som dricker det kaffet här. Sen håller jag ju på Färjestad, här är det bara Rögle som gäller.


OM Emma



Namn: Emma Löfgren
Ålder: 31 år
Bostadsort: Västra Karup
Yrke: Inköpare/ekonom på Lindab.
Mitt smultronställe på Bjäre: Stranden i Glimminge plantering.

Emma skickar vidare Röda Tråden till Kenneth Andersson, volontär på Sjöräddningssällskapet, med frågan ”Vad är det vanligaste felet folk gjort när ni kommer till undsättning?”

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON