RÖDA TRÅDEN 2020-09-04 KL. 08:26

Från bankanställd till delägare inom affärssystem

Från bankanställd till delägare inom affärssystem

I senaste Röda Tråden träffade vi Sven-Bertil Bergström, tränare i Västra Karups IF. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Rikard Lindström med frågan ”Efter nästan 20 år på bank ska du nu driva företag i helt ny bransch, hur är känslan?”

– Det känns väldigt roligt och ska bli spännande. Jag ska bli delägare i ett bolag som har ett system för tidrapportering som till exempel snickare eller andra hantverkare kan använda. Ett sorts affärssystem som grundaren har utvecklat. Nu ska vi tillsammans ta systemet ut på marknaden och där kommer jag in i bilden.

Rikard har jobbat inom bankvärlden i 20 år och lämnar nu tryggheten för att jobba med ett litet företag.
– Jag är helt klar och färdig med bankvärlden. Så känns det just nu i alla fall. Det har hänt väldigt mycket inom bankvärlden under tiden jag jobbat där.

Det Rikard menar är bland annat att bankjobbet är så styrt och reglerat.
– Man är en liten bricka i ett stort spel. Faktum är att det fanns mer frihet inom bankjobbet för tio år sedan. Då var det lättare att göra affärer och man kunde gå på sin magkänsla. Idag är man väldigt tvingad att följa rutiner och regler. Att det är på det sättet har tvingats fram då vissa banker har varit ute och cyklat lite med sina affärer. Men som bankanställd blev det bara mer tungjobbat.

Att göra karriär i bankvärlden och samtidigt bo på Bjäre ger begränsningar.
– Om man generaliserar lite så kan man ta sig upp till att vara kontorschef på ett lokalt bankkontor, nästan alla andra tjänster finns på huvudkontor som ligger i Stockholm.

Steget från bankjobb till litet företag kommer ge frihet att utveckla affärer igen men självklart också med en större risk.
– En sak som lockade mycket är att få jobba med något som delvis är mitt eget.

Rikard är född och uppväxt på Bjäre. Förutom några år i Ängelholm har han varit Bjäre trogen. För sju år sedan tog han över gården i Västra Karup som är hans föräldrahem.
– Vi hade grisar och potatis med mera men idag arrenderar jag ut marken. När man tar över en sån här gård så är det ändå en hel del jobb och stort ansvar. En gård som denna går ofta från generation till generation och jag vill att nästa generation ska ha något fint att ta över.

Rikard har tre syskon men de var inte intresserade av att ta över gården.
– Hade någon av de velat så hade det varit okej med mig. Men de ville inte då det var aktuellt.

Att bo på en gård ger stora möjligheter som inte ett vanligt villaliv ger.
– Jag uppskattar all plats och de byggnader som finns. Jag har bland annat övernattningslägenheter, kontor, verkstad, förvaring och i en av byggnaderna har vi ett festloft. Det är roligt att kunna bjuda hem 120 personer på fest. Även om det inte händer så ofta.

På gården finns även Rikards sambo och en liten flicka som är parets första barn.
– Nu är jag rotad här. Omgivningen, närheten till havet med mer gör detta till en så härlig plats att bo på.

När frågan om smultronställe kommer på tal så blir det en given plats för Rikard som han nämner.
– Det måste ju bli stranden i Glimminge Plantering. Det är i mitt tycke Sveriges bästa sandstrand och där lekte jag även som barn.


OM Rikard



Namn: Rikard Lindström
Ålder: 43 år
Bostadsort: Västra Karup
Yrke: Pappaledig nu, snart småföretagare inom IT.
Mitt smultronställe på Bjäre: Stranden i Glimminge plantering.

Rikard skickar vidare Röda Tråden till Emma Löfgren, värmlänning som flyttat till Bjäre, med frågan ”Hade du några fördomar om Bjärebor som infriats?”

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON