I förra numret av Bjäre NU träffade vi Alexander Ivarsson, mjölkbonde och ägare av Bjäre Glass. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Maria Svensson, som äger Stigbertils Mäklare tillsammans med sin man, med frågan: ”Kan ni prata om annat än hus och fastighetsaffärer vid middagsbordet?”

– Ja det kan vi, även om det såklart blir det också.

Att det lätt blir jobbprat även i hemmet, är kanske inte så konstigt när man driver ett företag ihop. Stigbertils ägdes dessutom av Marias föräldrar innan hon tog över för 20 år sedan, så redan som barn var hon van vid samtalsämnet.
– Jag har levt med att det har diskuterats husaffärer vid middagsbordet så länge jag kan minnas, säger hon och skrattar.

Under uppväxten föll det sig naturligt att Maria sommarjobbade inom familjeföretaget, men hon hade inga planer på att gå samma väg som sina föräldrar och bli mäklare. Istället läste hon till civilekonom, med fokus på att bli revisor.
– Jag tyckte det var roligt med siffror och hade lätt för det.

Trots att Maria valde en annan karriärbana så kunde hon arbeta på Stigbertils tillsammans med sina föräldrar, då det även var ett redovisningsföretag på den tiden. Efter några år kände hon dock att livet som revisor var aningen osocialt, och längtade efter de dagliga mötena med människor som mäklarna på firman fick. När hon var mammaledig med sitt första barn valde hon därför att läsa in byggnadsteknik och fastighetsförmedling, de ämnen som hon saknade för att även kunna kalla sig för mäklare.

Under sin karriär har hon sett många fastigheter komma och gå, vissa till och med mer än en gång.
– Det har funnits många hus som jag känner för, speciellt äldre hus. Där man tänker, ”låt det bara bli rätt köpare, som inte går in och totalrenoverar på fel sätt”, säger Maria som gärna värnar om husens själar.

Själv bor hon numera i sitt föräldrahem i Båstad. När hon och hennes familj behövde ett större hus kändes det enklast att byta bostad med mamma och pappa. Sedan 2007 har de även ett sommarhus på andra sidan åsen, nere vid havet mellan Ranarp och Lervik.
– Mäklare är man 24 timmar om dygnet. Sommarhuset är ett lagom miljöombyte, men man kan komma hit på 15 minuter om man behöver. Stressen släpper när man kör över åsen, säger Maria, som vet precis hur illa det kan gå om man arbetar för mycket.

Sommarhuset köptes nämligen i samband med att hon blev utbränd.
– Jag satt och skulle äta middag med familjen och hade maten på tallriken framför mig, men visste helt plötsligt inte hur jag skulle få den till munnen.


Familjen är samlad. FOTO: Privat (Maria Svensson)

Hon sov i ett och ett halvt dygn utan att vakna, och kunde inte röra sig.
– Jag tänkte att ”nu vill jag inte vara mäklare mer”. Men det är en livsstil och jag kände att jag fick vänta med det beslutet.

Ett helt år var Maria borta från Stigbertils, och det var en lång väg tillbaka. Ett steg på den vägen var att börja arbetsträna, och hon kontaktade därför Sy-Knuten i Förslöv efter ett par månader.
– Jag har alltid varit kreativ och gillar att skapa. Allt från att sy till att fotografera, säger Maria, och berättar att det var perfekt för henne att kunna sitta där och sy raksöm och inte behöva ha kundkontakten.

Till slut kunde hon sakta börja prova jobba på Stigbertils igen. Där hade de gjort i ordning ett rum till henne, så att hon inte skulle behöva sitta i det öppna kontorslandskapet.
– Då kan jag välja när jag vill stänga dörren.

Nu är det tio år sedan sjukskrivningen och Maria har lärt sig att säga ”nej”, även till roliga saker. På företaget har hon helt slutat vara i direkt kundkontakt med köparna, utan är istället den som fotograferar objekten inför en försäljning. Och även om hon leende säger att hon aldrig är ledig så försöker hon ge sig själv tid till att vara utomhus, till att läsa och att träna. Fast framförallt ger hon tid till familjen.
– De kommer både etta, tvåa och trea på min lista.

OM MARIA SVENSSON

Namn: Maria Svensson
Ålder: 49 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Delägare på Stigbertils Mäklare
Mitt smultronställe på Bjäre: Naturreservatet mellan Ranarp och Lervik

Maria skickar vidare röda tråden till Nina Bursell, verksamhetschef på Fontänhuset, med frågan: ”Vad har ni på gång hos er?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS