I förra numret av Bjäre NU träffade vi Ulf Björnekull. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Marianne Nihlén, tillsammans med frågan:
”Varifrån får du din sprudlande energi och glädje som du förmedlar till alla dina körer?”

– Jag är en ganska glad och positiv människa i mig själv. Men jag tror jag hämtar min energi hemma. När jag har haft en konsert så kan jag se att min man, Peter, smiter hem. Och sen när konserten är slut så kommer jag hem till tända ljus och en god middag är framdukad. För oss är det viktigt, att äta gott och duka vackert. Att sitta ner och prata med varandra. Vi kan äta middag i flera timmar!

Marianne och Peter bor, sedan 15 år tillbaka, i Östra Karups prästgård. Huset har anor sedan 1800-talet, och parets gemensamma intresse för inredning syns tydligt både inom- och utomhus. Tillsammans åker de runt på olika auktioner för att hitta inredning för både hem och trädgård. En av de senaste detaljerna är en madonna som nu står på en piedestal i en av trädgårdsgångarna. Inne i huset är det hallen som ska få sig ett lyft.
– Egentligen vill jag inte få färdigt. Jag vill fortsätta leta saker som passar in!

Marianne förälskade sig i bostaden redan i slutet på 70-talet, då hon hade en liten tjänst i Östra Karups församling och besökte prästen som bodde där.
– Jag bara tittade mig omkring och kände ”oh vilka möjligheter här är!”

Det kändes lite som ödets makter, att gården blev till salu i samma veva som hon och Peter letade gemensamt boende i området mer än två decennium senare. Marianne erkänner att Peter var lite svårövertalad till en början, men efter att ha varit på en del husvisningar så fanns det ingenting som kunde slå prästgårdens stora trädgård.
– Han är landskapsingenjör. När vi kom hit så var det en enda stor gräsmatta, och nu är det massa rum. En liten park! Det är ett litet sagoslott vi fått!

Men inredningen är bara ett sidointresse i Mariannes liv i jämförelse med musiken. Som nioåring började hon både sjunga i kör och spela piano.
– Jag tror jag visste när jag var tolv år att jag skulle jobba i kyrkan med att spela och sjunga!

Pianoläraren uppmuntrade henne att även lära sig att spela orgel, och efter att ha gått musiklinjen på folkhögskola tog hon sin kantorsexamen som 17-åring. Hon läste sedan på distans på Stockholms musikhögskola och byggde på sin utbildning för att bli kyrkokantor med pedagogisk examen.

Hennes första jobb var som musiklärare i Laholm, och samtidigt hade hon den lilla tjänsten i Östra Karups kyrka, där hon spelade på gudstjänsterna och ansvarade för ett par körer.

Ett par år senare blev Marianne headhuntad till församlingen Hjärnarp-Tåsstarp där hon kunde arbeta som kantor på heltid. Där arbetade hon i drygt 17 år, innan en heltidstjänst i Båstad-Östra Karup lockade tillbaka henne ”till rätt sida åsen” som hon, med glimten i ögat, kallar det.

Körverksamheten är egentligen bara en del av Mariannes åtaganden som kantor i församlingen, men det är den hon är mest känd för.
– Det blir ett par konserten varje år, för alla mina körer, och då blir det fulla hus! berättar Marianne stolt.

Hon har i dagsläget 165 körsångare och hon lägger stor vikt vid att alla ska bli sedda och hörda.
– En tjej gjorde en avhandling en gång och följde mig en vecka, och då sa hon ”den här människan, hon ser alla. Hon har massor med folk, men hon ser individer”. Och det är kanske min styrka? Jag tycker att alla är viktiga. Jag kan allas namn och har ett bra minne och kan komma ihåg om någon berättat om ett svårt prov. Då kan jag fråga i efterhand ”hur gick det?”.

Utöver det vanliga spelschemat så kommer en av vuxenkörerna inom några dagar att uppträda på Gotland.
– 2017 kom Janerik Lundqvist hit, som tolkar Leonard Cohen på svenska, och vi hade en temakonsert. De tyckte de sällan sjungit med en så bra kör! Så de hörde av sig och fråga ”kan ni hänga med till Gotland och ha konsert i Ruinen i Visby?” Så det ska vi göra! Det ska bli jätteroligt och man blir ju lite glad. Och stolt. Jag är jättestolt över alla mina körer!

OM Marianne Nihlén

Namn: Marianne Nihlén
Ålder: 61 år
Bostadsort: Östra Karup
Yrke: Egenföretagare
Mitt smultronställe på Bjäre: Utanför, i vår prästgårdspark

Marianne skickar vidare Röda Tråden till Gudrun Sandquist, healingterapeut, med frågan: ”När upptäckte du att du hade gåvan?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS