I förra numret av Bjäre NU träffade vi Johanna Jönsson. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Ulf Björnekull, tillsammans med frågan:
”Har du någon mer passion än musiken?”

– Skulle vara min fru då!

Ulf och hans fru Irmelin har många gemensamma intressen. Då de båda är pensionärer så har de gott om tid att göra sådant som de älskar.
– Det är ett bra pensionärsliv. Ett väldigt trevligt liv, faktiskt, säger Ulf och berättar att de, förutom att vara ute och vandra i naturen även går på gympa, sjunger i kör och lär sig att spela ukulele.

Ulf jobbade fram till det år han fyllde 70, och har en lång rad meriter bakom sig. Han har varit marknadschef för en produktgrupp på Electrolux, varit VD för Bokia, samt varit marknadsdirektör på Arkitektkopia.

I femtioårsåldern samlade han ihop alla sina kontaktnät och blev headhunter.
– Ett verkligt intressant jobb, ett riktigt detektivjobb!

Ulf har alltid trivts på positioner där han har fått vara med och driva, och räds inte nya utmaningar. Kanske var det de egenskaperna som gjorde att han antog rollen som ordförande i Båstad Bjäres Konstförening under en fyraårsperiod.
– Jag är intresserad av konst och kan en del, men inte jättemycket. Jag fick frågan och tackade ja efter att ha träffat alla styrelsemedlemmar. De var väldigt trevliga och duktiga, och det blev fantastiskt roligt!

Under åren i styrelsen anordnades bland annat den amatörkonstnärstävling som förra veckans Röda Tråd Johanna Jönsson vann i sin klass, fotokonst.

Enligt Ulf har det varit lätt att hitta nya bekantskaper sen flytten från Stockholm. Det dröjde till exempel inte länge efter att han blivit Bjärebo innan han gick med i den lokala jazzgruppen Hallavara Stompers. Ulf har nämligen spelat klarinett sen ungdomen, och förutom en period när arbete och familj fick full fokus har han varit aktiv musiker.

Under skoltiden spelade han i ett litet jazzband, och under de sista 10-15 åren i Stockholm lirade han med ett amatörgäng.
– Det är inte så kul att spela klarinett ensam. Så jag blev glad när jag av en slump fick jag se namnet Hallavara Stompers, och det lät som min musik! Jag fick kontakt med dem, det är tolv år sen nu, och vi ses varje vecka och spelar och har kul! Vi har haft många konserter, främst i kyrkorna i Norsvästskåne. Den 28 juli spelar vi i Östra Karups kyrka klockan 18!

Ulf har dessutom spridit sina jazztoner utomlands. När han i 20-årsåldern klev ombord på marinens HMS Älvsnabben, som en del i sin militärutbildning, fanns nämligen klarinetten med i packningen.
– Jag är reservofficer i marinen. Det var en fantastiskt bra utbildning. Och i den utbildningen så ingick det en långresa. Vi var ute sex månader ungefär och besökte Västindien, Venezuela och Mexico.

Dagarna ombord fylldes med studier och arbete. Det kunde vara allt från jobb i maskinrummet till att styra fartyget eller navigera.
– Nästan genast bildade vi ett band ombord och döpte det till Deep Water Stompers! Sen spelade vi vid alla hamnbesök! Det var alltid ett party ombord i varje hamn då svenskkolonin bjöds in. Och då underhöll vi. Det var verkligen kul!

OM Ulf Björnekull

Namn: Ulf Björnekull
Ålder: 80+ år
Bostadsort: Ranviksterassen
Yrke: F.d marknadschef och headhunter
Mitt smultronställe på Bjäre: Badpiren i Båstad Hamn

Ulf skickar vidare Röda Tråden till Marianne Nihlén, kantor, med frågan: ”Varifrån får du din sprudlande energi och glädje som du förmedlar till alla dina körer?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS