I förra numret av Bjäre NU träffade vi Johan Bussler. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Jonas Nilsson, på Drivans restaurang, tillsammans med frågan: ”Jag har hört att du har planer för en ny verksamhet i hamnen i sommaren, kan du inte berätta lite mer?

– Det är egentligen mina söner Calle och Wille som ska svara på den frågan, det är deras koncept och de som kommer att driva det. Jag kommer givetvis hjälpa dem i köket, men det är de som formar stället och det är deras aktiebolag, tillsammans med två av mina andra barn, Gustaf och Line.

Inspirationen till den nya bistron, som kommer att husera i före detta Hamnkrogens lokaler, kommer framförallt ifrån dess namne i New York, The Boathouse.
– The Loeb Boathouse ligger i Central Park och är über-stekigt, men ändå enkelt. Ett ballt ställe. Boathouse i Båstad kommer att vara en jävligt bra bistro med enkla och fräscha maträtter, med dagens och enkel à la carte vid lunchen och à la carte med modern twist på kvällen, berättar Jonas om sönernas planer, som man för övrigt kunde läsa mer om i Bjäre NU för två veckor sedan.

Jonas egen krögarkarriär sträcker sig mer än 30 år tillbaka. Bland annat har han och frun Christina drivit välkända Furusunds Värdshus uppe i Stockholms skärgård.
– Det var ett riktigt skärgårdspang med stadshotellskänsla, med vita dukar och stärka servetter. Många äldre gäster kom, damerna med brosch och herrarna i klubblazer, beskriver Jonas.

Medan barnen var små var det en riktig idyll med Saltkråkanvibbar. Men efter tio år blev saknaden av stadspuls för stor.
– När till och med barnen själva ber om att få åka till Norrtälje för att åka rulltrappa, säger Jonas och skrattar.

Familjen sålde då allt och flyttade till Spanien, där de under ett par år drev en restaurang i närheten av Malaga.

Det var den gemensamma passionen för tennis som gjorde att de sedan landande i Båstad.
– Det är jag som spelat tennis från början, men jag har aldrig varit bra. Men jag lärde mina barn att spela och har pushat dem lite framåt. Så nu är de väldigt duktiga!

Jonas framhäver mer än gärna sina barns framgångar. Och med sex barn som alla är, eller har varit, aktiva inom sporten blir den gemensamma meritlistan lång. Flera av dem har provat lyckan på college i USA med hjälp av stipendium som de kunnat söka genom sin idrott.
– Man sparkar ut dem lite ur fågelboet. Det är viktigt, tycker jag, att de får prova vingarna!


Några i familjen Lindqvist Nilsson som är involverade i restaurangerna. Från vänster Line, Calle, Jonas och Wille.

I år är det drygt tio år sedan familjen bosatte sig på Bjäre. Jonas, som var van vid sitt enorma kontaktnät inom krogbranschen i Stockholm, fick lite grann börja om på ny kula i här i söder. I början sökte han diverse jobb inom restaurang och jobbade bland annat en period på Strandhotellet i Falkenberg. Men han upptäckte ganska snabbt att det där med att vara anställd inte riktigt var för honom. Han och Christina fick sen ett erbjudande om att öppna en restaurang i Hörby, och under fyra år pendlade paret fram och tillbaka tillsammans.
– Det var tre timmar i bil varje dag, men vi fick åtminstone väldigt mycket tid tillsammans. Vi behövde inte prata med varandra när vi kom hem, skojar Jonas.

När möjligheten kom att ta över restaurangen på Drivan blev vardagen med ens lite smidigare. Tillsammans har de gjort verksamheten till vad den är idag.
– Min fru är också kock och det är hon som gör alla goda såser. Allt som är gott är det min fru som gör!

Själv har han lite grann snöat in på bakning.
– Surdeg är jag jätteintresserad av, så det bakar vi mycket! Just en sån sak som att, om du inte får någonting annat att äta än bröd, så kan du överleva tre år på bröd med jäst. Men ett surdegsbröd kan du överleva ett helt liv på!

Numrera drivs dock även Drivan-restaurangen av barnen. Jonas och Christina har börjat trappa ner.
– Vi har jobbat stenhårt i 35 år för våra barn och sa ”vill ni ha det här så får ni gärna”. De är stora nu och vi behöver inte försörja dem längre, och vi kostar inte så mycket, menar Jonas, även om hans visioner för de kommande åren är högtflygande.
– Vi ska resa! Vi ska resa väldigt mycket, bara min fru och jag. Och utforska många nya spännande länder..!

OM Jonas Nilsson

Namn: Jonas Nilsson
Ålder: 54 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Kock
Mitt smultronställe på Bjäre: Båstad Hamn

Jonas skickar vidare Röda Tråden till Henrik Holm, eller Båstads Mr Tennis som Jonas kallar honom på skoj, med frågan: ”Vad är dina visioner för anläggningen Drivan sett ur ett tio års perspektiv?”.

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS