I förra numret av Bjäre NU träffade vi Torgny Karnstedt, författare och föreläsare. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Tommy Nidhögg, mångsysslare, tillsammans med frågan: ”Hur får du alla dina uppgifter att gå ihop, och hur påverkar de varandra?”

– Jag bara fixar det. Allt är roligt, och jag ser det inte som arbete. Om man har många grejer får man vara flexibel och göra saker när tiden passar. Jag är väldigt mycket samma person i allt jag gör och går inte in i olika roller. Att kunna vara mig själv i alla lägen ger mig en själslig kraft.

Fastighetsskötare, byggare, fårfarmare, konstnär, motorcyklist, assisterande konfirmationsledare och båtägare. Det är bara några av de titlar som Tommy Nidhögg bär. De flesta val som han har gjort i sitt liv har varit på ren impuls, och han gör ingenting halvhjärtat. Det var till exempel ett omkullvält träd som bidrog till att han blev fårägare.
– Här var en storm för ungefär tre år sedan som blåste ner en björk som la sig in på grannens mark. När jag var och pratade med honom om det så kom jag på att jag kanske kunde arrendera marken då han ändå inte använde den.

Fyra tackor och tre nyfödda lamm av sorten Gutefår flyttade hem till Tommy strax därefter. Idag har han en flock på 17 stycken, och den lilla hagen intill huset räcker inte längre till. Under sommaren har de fått gå på bete några kilometer därifrån.

Sommarens torka var svår för dem, men tack vare att de lokala Ica-butikerna skänkte frukt och grönt så klarade de sig.
– Jag stod fem timmar varje dag och skar frukt, säger Tommy och berättar att all den söta frukten jäste i magen på dem och gjorde dem närapå alkoholpåverkade.
– Så jag fick ta bort den sötaste frukten och ge mer grönsaker, men affärerna räddade livet på de här djuren.

Även hans stora mc-intresse föddes ur ett spontant infall.
– Jag stod i duschen på gymmet en morgon och tänkte ”jag kanske skulle ta mc-kort”. Samma dag skrev jag in mig på körskolan och gjorde det där syntestet.

Med nya körkortet i hand gjorde han sedan det till tradition att köra ner i Europa på långresor. I maj varje år åkte han iväg tre till sex veckor och såg sig omkring i framförallt Kroatien och Italien.
– Jag körde alltid själv. Det är mycket enklare att få kontakt med lokalbefolkningen när man kommer ensam.

Det dröjde dock inte länge förrän han ändå fann gemenskap med andra motorcyklister. Tommy blev inbjuden att vara med i en klubb med dåvarande säte i Motala och tillsammans åkte de bland annat iväg på olika träffar.
– Klubben är ett brödraskap, en familj. En plats att känna tillhörighet.

Det var en broder i klubben som gav Tommy hans första bibel.
– Jag har alltid haft mycket mardrömmar, säger Tommy och berättar att han fick bibeln för att bli av med dem.
– Jag bara la den där uppe vid sängen och tänkte inte så mycket mer på det, men sen lugnande drömmarna ner sig.

Tommy har alltid trott på det goda och onda, och menar på att de onda krafterna alltid hittar en, men att det är upp till oss att kanalisera de goda krafterna för att motverka.

Trots en religös livsåskådning så var han under många år inte ens medlem i svenska kyrkan. Det var först när han bosatte sig på Bjäre som han uppsökte den lokala prästen och frågade om det fanns möjlighet att gå med igen. Sedan senaste valet sitter han nu dessutom med i kyrkofullmäktige.
– Kyrkan är ett kulturarv och en god kraft. Alla våra grundlagar är uppbyggda kring budorden och jag kände att jag ville stötta.

Men det är inte bara kyrkan som ger honom kraft. Tommy pratar om andligt lugn både när han nämner sina turer på motorcykeln, sitt målande och den lilla träbåten som ligger i Norrebrohamn.
– Jag fiskar lite och lägger nät, på våren får man lite makrill om man har tur.

Tommy engagerar sig gärna även i hamnlivet, där han sitter med i hamnstyrelsen, och tycker det är otroligt hur hela hamnen blivit uppbyggd av ideella krafter.
– Att kunna vara delaktig på ett sådant ställe är fantastiskt, säger Tommy och menar på att allt han engagerar sig i har två gemensamma nämnare:
– Trygghet och gemenskap.

OM TOMMY NIDHÖGG

Namn: Tommy Nidhögg
Ålder: 61 år
Bostadsort: Västra Karup
Yrke: Mångsysslare
Mitt smultronställe på Bjäre: Havet och det öppna landskapet!

Tommy skickar vidare till Heidi Naess Ström, ägare av Vistorpsgården, med frågan:”Hur känns det att jobba på en så kreativ och intressant plats?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS