Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2018-11-02 KL. 07:04

Torgny Karnstedt vill att fler ska fängslas av litteraturen

Torgny Karnstedt vill att fler ska fängslas av litteraturen

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Cecilia Kraitz, keramiker. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Torgny Karnstedt, författare och föreläsare, tillsammans med frågan: ”Vad är ditt livs största läsupplevelse?”

– Jag har precis läst en bok som heter ”Ett helt liv” och den gick rakt in i hjärtat. Men alla böcker jag läser blandas och blir till en. Men Yaser Kemals ”Låt tistlarna brinna” gjorde mig till författare.

Att Torgny Karnstedt skulle bli författare var det nog ingen som trodde när han var ung.
– Jag tyckte inte ens om att läsa. Jag sprang efter bollar och tjejer istället, skrattar Torgny.

Han beskriver sin uppväxt som fri. Det var ingen som drev på om högre studier, och fokus låg istället på idrotten och rockmusiken.
– Jag tog inte ens av mig skridskorna när jag gick in och åt.

Det var när han blev anställd som rensningsarbetare på Boliden Kemi i Helsingborg som Torgny började skriva. Livet som fabriksarbetare var nämligen så annorlunda från allt han gjort tidigare, att han började skriva dagbok för att hantera den världen. Det var också under den tiden som han fick upp ögonen för böcker, då en av hans arbetskamrater läste mycket och ifrågasatte varför inte Torgny också gjorde det.
– Jag svarade något i stil med att jag aldrig hittat någon bok som varit tillräckligt fängslande.
Just ordet fängslande var så passande, för i händerna på kollegan fanns just då en bok skriven av Lasse Strömstedt, en före detta kriminell, som skrivit om sin fängelsetid. Kollegan utmanade Torgny att åtminstone läsa första sidan, men det slutade med att han inte kunde lägga den ifrån sig.

En tid senare satt Torgny på en föreläsning av samma person som skrivit den där fängslande boken. När föreläsningen var slut var Torgny siste man att lämna lokalen.
– Han stannade mig och frågade om jag visste något bra hotell och jag svarade att jag inte visste, men att jag hade en soffa hemma hos mig.




Det Torgny inte visste då var att hans nattgäst tog med sig en souvenir när han åkte dagen därpå. Det var först en tid senare då Bokförlaget Prisma hörde av sig, som Torgny förstod att Lasse hade tagit hans dagbok med anteckningar och lämnat den till förlaget.
– Vi har bestämt att du ska skriva en roman hos oss”, sa de. Men jag är ju ingen författare svarade jag. ”Nä inte nu, men det blir du när du gjort den.”

Torgny sa upp sig och skrev debutromanen Slamfarmen som gjorde stor succé.

Tiden efter debuten blev en hektisk period i Torgnys liv. Trots att han fortsatte skriva, både böcker och manus, så såg han sig inte som författare utan utbildade sig till, och arbetade som, svetsare.
– Jag kunde sitta och skriva på en roman till klockan fyra på natten, sova till sex, för att sedan gå iväg och svetsa hela dagen.

Dessutom hade Torgny vid detta laget hunnit få fem barn och till slut insåg han att han var tvungen att göra ett val. Han la ner svetstången för att kunna satsa fullt ut på skrivandet och, framför allt, familjen.

I Båstad har Torgny och hans fru bott sen 2010, men orten har legat dem varmt om hjärtat längre än så. Torgny gjorde ett stopp här redan på 70-talet, då han var teaterledare åt en grupp elever på Strandängsskolan - däribland tidigare Röda Tråden personligheten Kristina Digman. Dessutom hade en släkting till honom ett sommarställe vid Hovs Hallar dit de återkom varje år.
– Vi åkte alltid dit första veckan i maj, när körsbärsträden blommade, och barnen brukade säga att ”nu åker vi in i paradiset”.




På tal om barnen så var det ena sonens förtjänst att de blev Båstad-bor ”på riktigt”. Han var nämligen studerande i kommunen och fick tag på en hyreslägenhet som var alldeles för fin för att göra sig av med när studietiden var över.
– Vi sa först att vi skulle ha den som bytesobjekt och hitta något äldre par som ville flytta dit och trappa ner, men sen bestämde vi att VI var äldre och ville trappa ner, säger Torgny och ler.

Men någon nedtrappning har det inte direkt blivit. Torgny har fortsatt sin karriär som författare, men har de senaste åren också varit högst aktuell som föreläsare och räknas som en av landets största läsfrämjare. Han har vunnit flera priser och stipendier för sitt arbete med att få, framförallt, unga att hitta lusten till att läsa.
– Det är som att springa ett marathon, säger Torgny och menar på att det inte bara är till att komma till startlinjen, utan man ska även i mål.
– Läskondition är också något du behöver hålla igång.

OM TORGNY KARNSTEDT


Namn: Torgny Karnstedt
Ålder: 66 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Författare och föreläsare
Mitt smultronställe på Bjäre: Det finns så många! Svarta hallar, Osbäcksskogar och Dagshög.

Torgny skickar vidare till Tommy Nidhögg, mångsysslare, med frågan: ”Hur får du alla dina uppgifter att gå ihop och hur påverkar de varandra?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS