Klik venligst
BJÄRE 2024-05-23 KL. 08:20

12 000 väntas till stora folkfesten på Ekebo

Av Diana Larsson

Ekebofestivalen står för dörren och tradition blandas med nyheter. En folkfest i dagarna tre utlovades vid presskonferensen.
– Raggarligan gjorde succé i våras så de är nya på festivalen, Dennis Werme kommer hålla i buggkurs och vi bygger upp ett vip-område på campingen, säger Bert Lundqvist, marknadsansvarig.

12 000 väntas till stora folkfesten på Ekebo
Ekebofestivalen närmar sig - en folkfest för de som vill dansa, festa eller bara sjunga med. Jonas Lindström, Bengt-Åke Johnsson, Danne Stråhed, Olle Jönsson, Tomas Svensson och Bert Lundqvist. Foto: Diana Larsson

Veteranerna Olle Jönsson och Danne Stråhed kommer in på Gillet. De ser Elvy och kramar om henne. Olle överlämnar en flaska hemgjord rabarbersaft och Danne är inte sämre när han ger henne en blomsterbukett.

– Här har man alltid blivit mottagen med öppen famn, säger Danne och Elvy inflikar att en gång i tiden var det Olles mamma som frågade om inte hennes son kunde få spela med sitt band på Ekebo.

Minnena är många, liksom skratten och det råder en familjär stämning. Väggarna i Gillet smyckas med fotografier av artister som genom åren bjudit upp till dans. Kärlek har spirat på dansgolvet och många är vi som upplevt härliga tider på Ekebo. Nöjesplatsen invigdes 1965 och drevs i många år av Bertil och Elvy Johnsson. In på 2000-talet var det dans på Ekebo varje lördag. När nya tider tog vid har sonen Bengt-Åke lotsat nöjesplatsen mot en framtid där de trogna dansanta gästerna gett plats åt epadunksälskande ungdomar. En ny publik som hungrar efter fest har fått arrangörerna att tänka om och tänka nytt. Efter några år har de lyckats få till en balans där alla intressen tillgodoses.

I årets festival bjuds den dansanta publiken på Grönwalls, Lasse Stefanz, Sannex, Casanovas, Playtones, Black Jack, Brogrens, Callinaz och Donnez. I partytältet råder allsång när Danne Stråhed, Perikles, Hasse Andersson och Tomas Svensson kliver upp på scen. Och de epadunksförtjusta tillbringar kvällarna vid stora scenen där 2 Blyga Läppar, Fröken Snusk, Drängarna, Sofie Svensson och Raggarligan underhåller.

– Det fanns de som var skeptiska inför den stora scenen förra året, men med facit i hand var det lyckat. I år vrider vi kanske lite på scenen och barstrukturen ändras med skybar och sånt, säger Bengt-Åke.

Ekebofestivalen startades 1996 - en stor händelse som hela familjen Johnsson laddat upp för.

– Det var som att slänga ut fiskegrejerna - skulle man få napp? Det blev en succé, säger Danne Stråhed som tillsammans med Lasse Stefanz varit med under alla år.

På Ekebofestivalen samlas branschens bästa band. I tider där det råder brist på dansband så spelar Playtones, Donnez och Sannex två kvällar i rad. Olle Jönsson minns tillbaka till tiden där det fanns 50 dansbanor bara i Skåne.

– Man behövde aldrig sova över utan kunde köra hem efter spelningarna.

– Det finns inte många dansbanor kvar, men vi ser ett uppsving. Tur är det för det är ett kulturarv som inte får dö ut, tillägger Danne.

Familjärt och många härliga minnen diskuteras när Danne Stråhed och Olle Jönsson träffar Ekebogrundarens hustru Elvy Johnsson. "Jag minns när jag stod på scen och sjöng trots halsfluss och 40 graders feber" säger Olle Jönsson. Foto: Diana Larsson

De båda erfarna musikerna beskriver att de får en allt större skara stående publik.

– Det fungerar bra, men folk kan ju inte dansa längre, utropar Olle.

Den mindre dansanta utvecklingen är något dansaren och instruktören Dennis Werme uppmärksammat.

– Jag är nästan uppvuxen på Ekebo och tycker att det saknats någon aktivitet på dagarna. Så i år testar vi gratis buggkurs fredag och lördag. Nybörjare klockan 14-15 och fortsättning 15.10-16.10. Malung har det och Öland har det så varför ska vi inte ha det på Ekebo? Faller det väl ut så kanske vi startar buggkurs till hösten.

Med på presträffen sitter även Tåstarpssonen Tomas Svensson, den magiskt outtröttlige trubaduren som bringar feststämning så det ryker om det.

– Jag har varit med på festivalen i 15 år - det här är hemmaplan för mig. Synd bara att Bertil inte kan se det.

– Jodå, han har koll ska du se, säger Olle Jönsson, tvärsäkert.

Ekebofestivalens planeringen startade redan måndagen efter förra årets festligheter. Det är en stor maskin att dra runt där logistik och säkerhet ska klaffa när de 12 000 besökarna gästar festivalen. Jonas Lindström håller i trådarna tillsammans med Jonas Hansson, som varit flitig på dansgolvet på tiden när det var dans varje lördag.

– Vi har back up gånger tre på allt och säkerheten är extra viktig. Allt från mat- och dryckleveranser till el, uppbyggnad av festivalområdet och personal ska rulla på. Så visst är det skönt när det blivit söndag och allt har gått bra, konstaterar Lindström.

Pensionärer i all ära - på Ekebofestivalen bidrar Danne Stråhed, Lasse Stefanz, Perikles och Hasse Andersson som starka dragplåster. Hur kan det komma sig?

– Svensk originalmusik står för sig själv. Det är äkta och folkligt och passar alla åldrar. Det är härligt och positivt på Ekebo - ett jäkla hallabaloo, säger Danne Stråhed och tankarna går genast till Perikles version av I natt jag drömde. Efter meningen "Och drog från krog till krog" ropar alla "Ekebo!" och när "de reste sig och sa" byts till "de satte sig och sa" så är trogna ekeboare genast med på tåget.

Danne Stråhed och Olle Jönsson har varit med från starten. Foto: Diana Larsson

Ekebo står för underhållningen, fint festivalväder är beställt och sedan är det upp till besökarna att göra festen!

Ekebofestivalen är den 4-5-6 juli