Klik venligst
BJÄRE 2023-04-28 KL. 05:40

Båstad Bjäre Läkarpraktik prisas för sin verksamhet

Av Peter Jakobsson

Skånes näst bästa vårdcentral ligger i Båstads kommun, närmare bestämt i Grevie. Att bli näst bäst av cirka 170 vårdcentraler är ett kvitto på kvalitet.
– Vi är väldigt stolta och det är väldigt glädjande för hela personalen då det är helheten som bedömts, säger verksamhetschef Louise Natt och Dag.

Båstad Bjäre Läkarpraktik prisas för sin verksamhet
Alla medarbetare på Båstad Bjäre Läkarpraktik är stolta över utmärkelsen. Foto: Privat

Den årliga utmärkelsen Skånes bästa vårdcentral går till den vårdcentral som året innan visade bäst resultat inom ett antal kriterier, däribland patientomdömen i den Nationella patientenkäten och kvalitetsindikatorer för vårdcentraler i Hälsoval Skåne. Ärenden till Patientnämnden och IVO vägs också in i bedömningen.

När alla delar var summerade visade det sig att Båstad Bjäre Läkarpraktik var en av tre nominerade till att vinna priset. De andra nominerade var Hälsomedicinskt Center i Hjärup och Vårdcentralen Dalby.

När vinnaren skulle utses var verksamhetschef Louise Natt och Dag på plats i regionhuset i Kristianstad där primärvårdsnämnden skötte prisutdelningen. Hälsomedicinskt Center i Hjärup prisades som bästa vårdcentral och Båstad Bjäre Läkarpraktik kom på en hedrande delad andraplats. Inte illa i konkurrens med nästan 170 andra vårdcentraler i Skåne.
– Om man kommer etta, tvåa eller trea spelar inte så stor roll. Det är ändå ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och vi är så otroligt glada att vårt arbete uppmärksammas, säger Louise Natt och Dag, verksamhetschef och distriktsläkare på Båstad Bjäre Läkarpraktik.

Vinnaren fick en prissumma på 60 000 kronor och ett glasäpple designat av Hanne Dreutler. De två andrapristagarna fick en prissumma på 20 000 kronor vardera och även de ett glasäpple av samma sort. Lisa Flinth (L), ordförande i Primärvårdsnämnden, är stolt över vårdcentralernas insatser.
– Primärvården är navet i den skånska hälso- och sjukvården, våra vårdcentraler gör varje dag stor skillnad för de skånska patienterna. Vi har en skånsk primärvård att vara stolta över och idag är vi särskilt stolta över dessa tre vårdcentralerna, säger Lisa Flinth (L).


Läkarpraktiken fick diplom, fick en prissumma på 20 000 kronor och ett glasäpple designat av Hanne Dreutler. Foto: Privat


På Båstad Bjäre Läkarpraktik tror de att en av framgångsfaktorerna för deras del är att de driver sin egen verksamhet.
– Även om vi är en del av Praktikertjänst så är det vi själva som bestämmer och har korta beslutsvägar. Det kommer inga direktiv uppifrån utan vi som jobbar här dagligen ser våra behov och rättar verksamheten utifrån det. Ändå är det bra att vi har Praktikertjänst som ett paraply då det administrativa blivit tungt de senaste åren. Utan dem hade det varit svårare att uppfylla alla lagar och förordningar, förklarar Louise.

Vad är speciellt och utmärker er vårdcentral?
– En av de unika sakerna är att vi är tre doktorer och har varit så i många år. Mina läkarkollegor har varit med på kliniken sedan 2009 och patienterna är knutna till var och en av oss. Vi har aldrig hyrläkare eller vikarier. Vi känner våra patienter väldigt väl, vissa kan vi nästan höra på rösten om de är sjuka eller inte, säger Louise.

Patientenkäten som är en av de tunga faktorerna till utmärkelsen speglar helhetsintrycket från vårdcentralernas kvalitet.
– Vi brukar ha bra resultat i enkäten så det är inte en tillfällighet utan vi tillhör de som legat högt i många år, säger Louise.

Hur har personalen reagerat över utmärkelsen?
– De är jätteglada och stolta. Nu funderar de på var äpplet ska vara och var diplomet ska sättas upp. Prissumman som vi fick ska vi använda till att göra något med hela personalen som utvecklar oss, berättar Louise.

På topp tio vid summeringen av Skånes bästa vårdcentraler kom en till vårdcentral från Båstads kommun nämligen Capio Vårdcentral i Båstad.
– Enligt resultatet på enkäten så har Capio också väldigt bra resultat men vi lyckades få bra betyg även på flera andra parametrar. Det är hårfina skillnader, säger Louise.

Verksamheten på läkarpraktiken i Grevie jobbar nu vidare med sina gamla och nya patienter.
– Vi har i nuläget inga tankar på några större förändringar utan kör på så som vi gör vilket verkar vara bra, avslutar Louise Natt och Dag.


Äpplet ska pryda vårdcentralen. Foto: Privat