Klik venligst
BJÄRE 2019-03-17 KL. 08:34

Båstad Makerspace öppnar dörren för modern kreativitet

Båstad Makerspace öppnar dörren för modern kreativitet

Båstad kommer nu att få sitt första Makerspace, en kreativ verkstad riktad till ungdomar som uppmuntrar till skapande, problemlösning och teknikutveckling. Grundaren Jonas Blanck tyckte att det saknades något i Båstad för barn och ungdomar som inte är idrottande.

Fenomentet med Makerspace har funnits ett tag och har sitt ursprung i USA. På flertalet platser i Sverige finns liknande ställen, oftast kopplade till någon skola eller universitet.
– Det är inget nytt jag kommit på utan något som jag tyckte saknades i Båstad. När jag bodde i USA såg jag hur populära Makerspacen var, förklarar Jonas entusiastiskt.

Jonas menar även att skolorna alltid ligger flera år efter i den tekniska utvecklingen och det är inte konstigt då läroplaner och annat går långsammare att utveckla än den tekniska utvecklingen framskrider.
– På några skolor kanske det finns en 3D-skrivare som används i lärosyfte. Men att printa en sak tar ofta flera timmar och det blir inte så mycket gjort då. Vi har sju 3D-skrivare som kan jobba samtidigt. Sen kostar teknisk utrustning en del och skolorna har pressade budgetar, konstaterar Jonas.

Materialet skrivarna använder för att bygga upp modellerna är bioplast som är baserad på majsstärkelse.
– Vi satsar stort på denna teknik som passar alla åldrar och kommer att vara ett av framtidens främsta arbetssätt för innovation och produktion. Med hjälp av skrivaren kan man skriva ut något man själv ritat på datorn, exempelvis armband, smycken, leksaker eller mer avancerade prototyper. Det finns även sidor där man kan ladda hem ritningar som andra gjort.



3D-skrivare samsas med självkörande bilar.

På Makerspacet kommer det även att laboreras med självkörande bilar i miniatyrstorlek.
– Självkörande bilar är högaktuellt och vi har många som är intresserade av att lära sig mer om autonoma system, AI och machine learning. Genom att investera i fem stycken autonoma, självkörande minibilar med kameror, sensorer och datorer kan vi erbjuda utbildningar för stora grupper och anordna tävlingar med bilarna, berättar Jonas.

Utöver de mer avancerade teknikerna finns på Makerspacet även ett verktygsrum med slipmaskiner, CNC-fräs, lödstationer samt utrustning för vinyl- och klädtryck. För prototypande och yngre medlemmar finns det fem uppsättningar med LEGO Mindstorms som är en utmärkt plattform för att designa, bygga och programmera robotar.

Båstad Makerspace är en helt opolitisk och religionsneutral verksamhet och ska så förbli. Verksamheten passar för barn och unga mellan 5 och 25 år och alla är välkomna.

En aspekt som Jonas påtalar är att barn och unga i olika åldrar fritt kan hjälpa varandra och på så sätt dela med sig av kunskap.
– Det handlar inte om att det finns vuxna som är som lärare och säger åt barnen vad de ska göra. Kreativiteten kommer från att de kan göra vad de vill. Sen är det bra om det finns kunniga som kan hjälpa till.

Någon ansvarig vuxen kommer alltid finnas på plats precis som i vilken föreningsverksamhet som helst.
– Vi behöver nu hitta vuxna som kan hjälpa till för att kunna ha öppet så mycket som möjligt i Båstad Makerspace. Man måste inte vara tekniskt kunnig utan bara den vuxna i rummet. De som är intresserade att hjälpa till kan komma förbi och prata med de på plats, i början kommer jag själv vara där mycket av min lediga tid.



Jonas Blank öppnar upp Båstad Makerspace på Designgården. Där kan ungdomar kan testa modern teknik.

Finansieringen nu i uppbyggnadsfasen har Jonas själv stått för men han hoppas på att hitta sponsorer framöver.
– Konceptet kan vara svårt att förklara till möjliga sponsorer så jag beslutade att bygga upp allt så det finns något att besöka och ta del av. Då kommer företag och organisationer förstå vad det handlar om.

Medlemskap i Båstad Makerspace börjar på 300 kronor per år för enskild medlem och 500 kronor per år för ett familjemedlemskap. Den löpande driften är tänkt att finansieras huvudsakligen genom medlemsavgifter. Bidrag från sponsorer, företag och stiftelser ska sedan gå till att förbättra verksamheten.

Båstad Makerspace ligger i Designgården, mitt emot brandstationen i Båstad. Den 31 mars från klockan 14 öppnas dörrarna upp och det bjuds in till öppet hus där det välkomnas att testa alla olika verktyg, maskiner och tekniker som finns på plats.
– Vi har något för alla åldrar och ser fram emot ett fullsatt hus hela dagen. Där kommer även vårens aktivitetsprogram presenteras så att man i god tid kan boka in de dagar som man vill närvara. Målsättningen är att från 1 april ha öppet lokalen för allmänheten måndag och torsdag från klockan 16 samt söndag eftermiddag från klockan 13, förklarar Jonas.

Mer om Jonas, hans resa som entreprenör med ett antal startups, och hur han med familj, efter många år i Hong Kong, Singapore, Los Angeles och San Fransisco, genom selektering och provboende hamnade i Båstad, kan ni läsa om i nästa veckas Bjäreliv.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON