BJÄRE 2022-06-27 KL. 16:00

Båstads Kammarmusikfestival fyller 30 år

Av Erik Persson

Med delar av årets jubileum i Båstads nya kulturhus, Ravinen, spår Kammarmusikfestivalens nytillsatte ordförande Hans Lanner en fortsatt ljus framtid för kulturen på bygden.

Båstads Kammarmusikfestival fyller 30 år
På bild, Hans Lanner, Kammarmusikföreningens nya ordförande. Foto: Erik Persson

Idag, för trettionde gången i rad, började Båstads Kammarmusikfestival – En vecka utav intensivt musicerande på Bjärehalvön, vilket känns extra roligt efter två svåra år av publikrestriktioner, säger Hans Lanner, nytillsatt ordförande sedan början av året.

– Det väntar verkligen en fullspäckad festival framför oss. I år under temat “Två sidor av samma sak”, vilket anspelar på årtalet 2022, fortsätter Hans.

– Om vi bortser från talet noll, består året bara av tvåor - Vad kan vi använda dem till? Par? Spegelbilder? Två saker som hänger ihop även om de är olika?, säger Cathrine Winnes, årets konstnärliga ledare.

Vid starten fanns en skepsis inför musikfestivalen - Men med privata och kommunala bidrag har festivalen kunnat ta fart och har sedan dess vuxit till att locka de främsta svenska och internationella musikerna inom sin genre.

I år har man dessutom riktat in sin på en yngre målgrupp av musikanter samt besökare.

– Vi har mycket att tacka vår konstnärliga ledare, Cathrine Winnes. Hon är en dirigent av världsklass som kommit med en otrolig energi. Den klassiska kammarmusikrepertoaren kommer att finnas där, men vi har även valt att varva årets jubileum med moderna och samtida verk för att bredda vår publik.

– Kammarmusikfestivalens historia började faktiskt i Apelrydsladan. På den tiden stod där traktorer, höbalar och var en väldig röra. Att då idag kunna kombinera och värna om vår historia i samma lokal, samtidigt som vi samarbetar med Båstads nya kulturhus, Ravinen, känns jätteroligt, säger Hans.

Under sin trettioåriga resa har festivalen bidragit till en levande bygd med kultur och skapat en variation av evenemang för Bjäres lokalbefolkning och besökare, något som nu uppmärksammas på nationell nivå.

– Sveriges Radio har tidigare gjort inspelningar från våra konserter, och i år kommer SVT att vara med under jubileumet för att göra en timme lång dokumentär om evenemanget. Det ska bli väldigt spännande, avslutar Hans.

Nu börjar en vecka av musicerande på Bjäre för trettionde gången i rad, mellan 27 Juni - 2 Juli. För program och mer information, besök Kammarmusikfestivalens hemsida.