Klik venligst
BJÄRE 2023-01-14 KL. 13:12

”Det finns ett kontinuerligt hjälpbehov”

Av Carina Nilsson

Ända sedan kriget bröt ut i Ukraina har Lions Båstad samlat in kläder, pengar och varor till folket i Ukraina. Nu är de på gång med en ny insamling. I centrala Båstad fylls kartong efter kartong med varma vinterkläder, skor och annat som både privatpersoner och företag har skänkt. Snart ska allt transporteras till Ukraina.

”Det finns ett kontinuerligt hjälpbehov”
Claes Lagerstedt, Patrik Abbey-Haugen, Maria, Lagerstedt, Barbro Johansson, Annemarie Bertilsson och Lucy Abbey-Haugen hjälps åt att packa och sortera. Foto: Carina Nilsson

I en länga i centrala Båstad håller flera av Lions medlemmar på att sortera och packa vinterkläder i lådor till både barn och vuxna.
– Vi har fått in massor av väldigt fina vinterkläder. Ett företag skänkte flera stycken helt nya vinterjackor och vi har fått massor av fina kläder från privatpersoner. Det har skickats ner väldigt många saker till Ukraina, men vintern och de ständiga bombningarna av infrastrukturen skapar ett kontinuerligt behov av hjälp i landet, säger Patrik Abbey-Haugen som är president i Lions club i Båstad.

Lions Båstad, som är en av Sveriges äldsta Lionsföreningar, har ett tätt samarbete med södra distriktet i Lions, som de också tillhör. Lions egna medlemmar åker själva ner med grejorna och det senaste året har de transporterat ner både mat, sjukvårdsmaterial, generatorer och vinterkläder. Hittills har 16 fulla lastbilar körts ner.
– I Ukraina samarbetar vi med lokala Lionsklubbar som hjälper oss på plats. Tack vare samarbetet skapas ett effektivt nätverk och vi vet att hjälpen når fram, säger Patrik och tillägger att hjälpen framför allt riktar sig till kvinnor och barn.


Anders Rendik från Lions södra distrikt besökte bland annat ett barnhem där barnen har förlorat båda sina föräldrar i kriget. Foto: Privat


Patrik hoppas också att de på sikt även kan få i gång samarbete med Lions i Ungern och Rumänien.
– Det finns många ukrainska flyktingar i grannländerna och även där finns ett hjälpbehov. Lions club i Budapest har bland annat haft ett samarbete med Operan till förmån för flyktingbarn. Det hade varit fint om vi kunde få i gång någon form av samarbete med grannländerna också, säger han.

Patrik tycker att Båstad- och Bjäreborna har varit ovanligt generösa och verkligen ställt upp för att hjälpa folket i Ukraina.
– Vi har haft flera olika aktiviteter så som julmarknad, lotterier och olika arrangemang runt påsken. Det senaste året fick vi in 80 000 kronor som har gått till olika hjälpinsatser i Ukraina, säger Patrik.

Även om Ukraina varit mycket i fokus det senaste året jobbar föreningen förstås också med hjälpinsatser på hemmaplan.
– Vi har bland annat olika aktiviteter på äldreboenden och vi kan ge donationer om någon behöver specialsjukvård och liknande, säger Patrik.


Barbro Johansson och Annemarie Bertilsson sorterar barnkläder i rätt åldersgrupp. Foto: Carina NIilsson


Han vill passa på att verkligen tacka alla som har ställt upp och hjälpt föreningen på olika sätt, både företag och privatpersoner.
– Det är verkligen många som har bidragit på olika sätt. Allt som kommer in till oss går oavkortat till välgörenhet. Våra medlemsavgifter betalar administrationen och vi har inga anställda eller någon central marknadsföring. Och vi kommer att fortsätta vårt arbete med att stötta de utsatta i Ukraina, säger han.

FAKTA
Lions i Båstad har funnits sedan 1958 och är en av Sveriges äldsta Lionsklubbar. Välgörenhetsorganisationen Lions International startades ursprungligen 1917 i Chicago och har idag 1.4 miljoner medlemmar spridda i 43 000 klubbar världen över. I Sverige finns ca 10 000 medlemmar som samlar in omkring 50 miljoner kronor per år. Genom Lions går alla insamlade medel direkt och oavkortat till välgörenhet. All administration betalas av medlemsavgifterna. Lions Båstad har bankgiro: 281-4549 och swish: 123 514 4761