Klik venligst
BJÄRE 2023-11-24 KL. 05:50

Elever byter klassrummet mot stallet

Av Carina Nilsson

Båstads kommun gör ett pilotprojekt med hästar i undervisningen under två år.
– När man klarar att leda och samarbeta med ett djur på 600 kilo, då händer det grejor med oss, säger Lisa Thorngren som driver utbildningsföretaget Lära med hästar.

Elever byter klassrummet mot stallet
Lisa Thorngren och Anna Krok ska tillsammans med Kalle och Jakob få hästen att stanna inne i rutan av bommar. Foto: Carina Nilsson

Lisa Thorngren kom i kontakt med Equine Assisted Learning, eller hästunderstött lärande som det heter på svenska, när hon bodde i Australien.

– De ligger långt före oss när det kommer till att använda djur i olika sammanhang. Jag fick med mig många perspektiv kring hästen och hur hästar kan stärka, lyfta och läka oss människor, säger Lisa Thorngren.

När hon kom hem startade hon utbildningsföretaget Lära med hästar, som har sitt säte strax utanför Båstad. I pilotprojektet med Båstads kommun samarbetar hon med Båstads ridklubb och verksamhetsutvecklaren Ewa Szreder – som också har utbildat sig i metoden hos Lisa.

Jakob och Kalle får lära sig borsta och känner hur varm hästen Paddy är. Foto: Carina Nilsson

Lära med hästar jobbar efter en beprövad metod som har visat sig vara väldigt framgångsrik för elever som har utmaningar av olika slag i skolan. Det kan vara hög frånvaro, brist på motivation eller att man behöver träna sin sociala och/eller kommunikativa förmåga.

– Ska man jobba med hästar så måste man bygga ett förtroende och en relation med hästen. Man måste kunna bli en ledare men också samarbeta med empati och respekt. Ingenting annat kommer nämligen att fungera med ett djur som väger kanske 600 kilo. Men när man märker att kommunikationen med hästen fungerar, då händer det grejor med oss människor också, säger Lisa Thorngren.

Kalle och Jakob skriver i varsin dagbok vad de lär sig vid varje tillfälle. Läraren Anna Krok följer med och Lisa Thorngren från Lära med hästar förklarar hur man umgås med hästar. Foto: Carina Nilsson

De flesta övningarna sker från marken. Just nu är det elever från Strandängsskolan som tillbringar en del av sin lektionstid i ridhuset på Båstads ridklubb.

– Det handlar inte om att man ska lära sig rida utan deltagarna ska lära sig kommunicera med hästarna från marken. Var och en tar det från sin nivå, säger Lisa Thorngren.

Kalle och Jakob, som båda går i femte klass, börjar med att bara känna på hästen och borsta lite försiktigt. Sedan får Kalle och Anna Krok, som är pedagog på Strandängsskolan, testa att leda hästen Paddy inne i ridhuset. Jakob och Lisa visar vägen in i olika övningar som att få hästen att vända i en liten ruta och gå över bommar. Glädjen är stor när övningarna fungerar.

Hur får man Paddy att vända i den lilla rutan? Kalle och Anna Krok tar lite hjälp av Lisa Thorngren. Foto: Carina Nilsson

– Här visar det sig ganska snabbt att vi måste få hästen att lyssna på oss för att den ska vilja samarbeta med oss, säger Lisa Thorngren.

Ewa Szreder är glad att Båstads ridklubb blev samarbetspartner till Lära med hästar.

– Tidigare har man mer pratat om hästars välgörande kraft när det kommer till fysisk träning, men nu kommer mer och mer forskning och exempel på att hästar kan stärka den psykiska hälsan och självkänslan hos barn och unga, säger hon och fortsätter:

– För oss handlar det också om att vi vill öppna upp ridskolan för mer än ridlektioner på kvällen. Stallet har många gånger en lugnande effekt – det är en kravlös miljö där man får lov att bara vara, säger hon.

Kalle och Anna Krok leder tillsammans Paddy över bommarna.

Pilotprojektet med Lära med hästar i Båstads skolor ska pågå under höstterminen och sedan ytterligare tre terminer berättar Jessica Arvidsson som är biträdande skolchef på Båstads kommun. Upp till 24 elever per läsår kommer att få prova på.

– Därefter ska vi göra en utvärdering och se hur det har gått. Men jag tror på att erbjuda en större flora av lärmiljöer än bara klassrummet. I flera andra kommuner har man fått väldigt goda resultat när man använt sig av Lära med hästars metod, man har sett att det stärker självkänslan och höjer motivationen hos flera elever, säger hon.